Kripto parada 4 ayın en büyük düşüşü yaşanıyor; piyasalardan 170 milyar dolar silindi
2009 yılında beri dünyanın gündeminde olan kripto para birimi ile milyoner olanların sayısı 88 bin 200 oldu. Milyonerlerin yarısına yakını servetini Bitcoin ile kazandı.
Uluslararası yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum danışmanlık firması Henley & Partners tarafından yayınlanan ilk ‘Kripto Varlık Raporu’na göre dünya genelinde kripto para birimlerine sahip 425 milyon kişi var. Raporda bugün itibarıyla toplam değeri 1 trilyon 180 milyar dolara ulaşmış bulunan kripto para dünyasında 88 bin 200 milyoner olduğu belirtilirken, 40 bin 500 kişinin ise servetlerini Bitcoin aracılığıyla elde ettiği açıklandı.
Raporda küresel süper zenginler dünyasında 100 milyon doları aşan kripto varlıklarına sahip yüksek net değerli bireyleri ifade eden kripto centi-milyonerleri olarak sınıflandırılan 182 kişi bulunduğu ifade edildi. Bu centi-milyonerlerin 78’inin Bitcoin meraklısı olması ve dünyanın 22 kripto milyarderinden 6’sının servetlerini öncelikle Bitcoin ticareti yoluyla biriktirdiğine dikkat çekildi.
Hükümetlerin kripto para birimlerinin gelişen ortamına uyum sağlamak için hızla yeni düzenlemeler formüle ettiğine değinen Henley & Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen; tüccarlar, madenciler, yatırımcılar ve kripto dünyasına dahil olan bireyler, kendilerini güvence altına almak için aktif olarak yatırım göçüyle ilgili stratejileri araştırdığını belirtti. Steffen, “Son altı ay içinde, kripto milyonerlerinden gelen taleplerde kayda değer bir artış oldu. Bu kişiler, gelecekte kripto para ticaretinin veya kendi ülkelerinde kullanımının yasaklanması olasılığına karşı bir güvence olarak toplu halde pratik bir “B Planı” oluşturmaya çalışıyor. Ayrıca, doğrudan dijital varlıklara vergi uygulayan güçlü mali politikalarla ilişkili riskleri azaltmayı amaçlıyorlar” dedi.
Henley & Partners, Türkiye Direktörü Burak Demirel, 750’den fazla veri noktasını kapsayan Kripto Benimseme Endeksi’nin amacının, kripto odaklı yatırım göçüne elverişli ülkeleri değerlendirmek ve sıralamak, kripto para birimleri ve blok zinciri teknolojisini kabul etme ve özümseme düzeylerini ölçmek olduğunu belirtti. 26 ülkenin yer aldığı Kripto Benimseme Endeksi’nde Türkiye’nin yüzde 45,83 ile 24. sırada yer aldığını belirten Burak Demirel, “Türkiye’nin inovasyonu teşvik etmeye ilgisi, kripto ile ilgili çeşitli faaliyetlerde bulunmasıyla açıkça ortada, ancak kripto para birimi ödemelerinin yasaklanması gibi bazı düzenleyici önlemler temkinli bir duruşu yansıtıyor. Ülkemizin kripto para birimi manzarası dinamik olmaya devam ediyor, büyüme ve evrim potansiyeli var, ancak benimseme ve düzenleme potansiyeli de var” dedi.
26 ülkeden oluşan Kripto Benimseme Endeksi’nde Singapur, ileri görüşlü ekosistemi ve işbirlikçi topluluğu sayesinde Henley’in Kripto Benimseme Endeksi’nde yüzde 83,76’ya denk gelen 60 üzerinden 50,2 puanla en üst sırada yer alırken; İsviçre yüzde 78,17 ile 2. sırada, Birleşik Arap Emirlikleri ise yüzde 76,17’lik puanıyla 3. sırada yer aldı. Hong Kong yüzde 76 ile 4. sırada, Amerika Birleşik Devletleri yüzde 73,83 ile 5. sırada, Avustralya yüzde 71,83 ile 6. sırada ve Birleşik Krallık yüzde 71,17 ile 7. sırada, Kanada yüzde 67,33 ile 8. sırada, Malta yüzde 64,83 ile 9. sırada, Malezya yüzde 62,5 ile 10. sırada yer alarak kripto yatırımcıları için en cazip yatırım göç programı seçeneklerine ev sahipliği yapan ilk 10 ülke arasına girdi.