AB çiftçileri sevindiriyor: Rusya ve Belarus’tan gelen tahıla gümrük vergisi uygulayacak

Avrupa Komisyonu'nun Rusya ve Belarus'tan ithal edilen tahıllara ton başına 95 euro, yağlı tohumlar ve türev ürünlere de yüzde 50 oranında vergi getirmesi bekleniyor.

Ekonomi 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinin ardından Ukrayna'dan tarım ürünleri ithalatına yönelik gümrük vergileri kaldırılmıştı.

Avrupa Birliği (AB) çiftçileri ve bazı üye ülkeleri memnun etmek için Rusya ve Belarus’tan tahıl ithalatına gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. Financial Times’ta yer alan ve konuya yakın kaynaklara dayandırılan habere göre Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde Rusya ve Belarus’tan ithal edilen tahıllara ton başına 95 euro (103,26 dolar), yağlı tohumlar ve türev ürünlere de yüzde 50 oranında vergi getirmesi bekleniyor. AB’deki çiftçiler iklim değişikliğiyle mücadele amaçlı Yeşil Mutabakat planı kapsamında getirilen kısıtlamalarda değişiklik yapılması ve Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına gümrük vergisinin geri getirilmesi çağrısı yapıyordu.

Ukrayna’dan yapılan ithalatta vergiler kaldırılmıştı

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinin ardından Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatında gümrük vergileri kaldırılmıştı. AB üyeleri Polonya, Macaristan ve Slovakya’daki çiftçiler Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatından gümrük vergilerinin kaldırılmasının ardından arzın artmasıyla mahsüllerinin satış fiyatının düştüğünü ve bunun da üreticileri mağdur ettiğini dile getiriyor.
Avrupa’nın pek çok yerinde olduğu gibi Polonya’da da son haftalarda çiftçiler AB çevre düzenlemelerine karşı protestolar düzenledi.

Kritik tahıl kararı: 3 ülke Ukrayna tahılına ithalat yasağını uzattıKritik tahıl kararı: 3 ülke Ukrayna tahılına ithalat yasağını uzattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.