Gelir vergisi rekortmeni Selçuk Bayraktar oldu
ABD ve Türkiye'nin ardından AB'nin Çin'den ithal elektrikli araçlardan yüzde 21-38,1 gümrük vergisi almayı planladığını açıkladı. Kararın ardından Çinli otomobil şirketlerinin hisseleri sert düşerken Çin misilleme yapacağının sinyalini verdi.
ABD ve Türkiye’nin ardından Avrupa Komisyonu Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’den ithal elektrikli araçlardan yüzde 21 ila yüzde 38,1 gümrük vergisi almayı planladığını açıkladı. Komisyon gümrük vergilerinin temmuz ayına kadar yürürlüğe girebileceğini ve BYD’den yüzde 17.4, Geely’den yüzde 20 ve SAIC’den yüzde 38,1 gümrük vergi alınacağını belirtti. Soruşturma sürecinde iş birliği yapan diğer şirketlerden yüzde 21, iş birliği yapmayan şirketlerden ise yüzde 38,1 oranında gümrük vergisi alınacak.
Brüksel’in BYD ve Geely gibi Çinli üreticiler ve Çin’den Avrupa’ya otomobil ihraç eden Tesla gibi batılı üreticilerden yapılan ithalat için ABD’ye kıyasla çok daha düşük oranda vergi belirlemesi bekleniyor. Bu adım Avrupalı otomobil üreticileri Çinli rakiplerinin daha düşük maliyetli elektrikli araçları olumsuz etkilenirken atıldı.
Çin otomotiv firmalarının hisseleri Türkiye ve ABD’nin ardından AB ülkelerinin de Çin’de üretilen elektrikli otomobiller için gümrük vergilerini artırma kararı alacağı endişesiyle sert düştü.
Türkiye’nin uygulamaya başladığı, ABD’nin takip ettiği ve bugün de AB’nin açıklamaya hazırlandığı Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere ek gümrük vergisi kararı Çin otomobil üreticilerini olumsuz etkiledi.
Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Çin elektrikli otomobil üreticilerinin hisseleri ciddi ölçüde geriledi. Çin merkezli otomotiv şirketi XPeng’in hisseleri yüzde 5,14 değer kaybetti. Pekin merkezli Li Auto’da günlük düşüş yüzde 3,63’ü, NIO’da ise yüzde 8,52’yi buldu. Geely’de günlük gerileme yüzde 4,92 olurken GWM’deki düşüş yüzde 1,91 seviyesinde gerçekleşti.
Avrupa Komisyonu’nun Çin’in elektrikli araçlarına yüzde 25’e varan ek vergiler uygulayacağına yönelik haberin ardından Çin yasal haklarını ve çıkarlarını “ciddi bir şekilde savunmak” için tüm önlemleri alacağını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian basın toplantısında yaptığı açıklamada AB’nin Çin’den ithal elektrikli araçlara yönelik ek gümrük vergilerinin piyasa ekonomisi ilkelerini ihlal edeceğini ve Avrupa’nın kendi çıkarlarına zarar vereceğini söyledi. Çin misilleme yapmaya hazır olduğunun sinyalini vererek tarım, havacılık ve büyük motorlu araçlara yönelik tedbirler almakla tehdit etti. Pekin şimdiden bazı Avrupa içkileri hakkında soruşturma başlattı ve yakında bir sonuç alınabilir. Çinli araç üreticisi Nio “Gümrük vergileri küresel elektrikli araç ticaretini engellemek için bir strateji olarak kullanılmamalı” dedi.
Yakın zamanda benzer şekilde ABD, Çin’in ürettiği elektrikli araçlara yönelik vergileri dört katına çıkararak yüzde 100’e yükseltmişti. Brüksel’in BYD ve Geely gibi Çinli üreticiler ve Çin’den Avrupa’ya otomobil ihraç eden Tesla gibi batılı üreticilerden yapılan ithalat için ABD’ye kıyasla çok daha düşük oranda vergi belirlemesi bekleniyor.
Türkiye de Çin’den ithal edilen binek araçlara ek vergi kararı almıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40’lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacak. Bu vergi, mevcut yüzde 10’luk gümrük vergisine ek olarak uygulanacak. Bu verginin üzerine ÖTV ve KDV eklenecek. Bununla birlikte düzenleme ile Çin menşeli araçlarda en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlendi. 3 Mart 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Çin’den ithal edilen elektrikli taşıtlar için yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı.