Togg, Elazığ’daki ilk sahibine teslim edildi : ‘Gelecek için iyi bir başlangıç’

Türkiye'nin yerli otomobili Togg, Elazığ'daki ilk sahibi öğretmen Turgay Akgün'e teslim edildi.

Bilim Teknoloji 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Togg’un, Elazığ’daki ilk sahibi matematik öğretmeni Turgay Akgün oldu. Kula rengi Togg’unu, eşi Ayça Akgün ve diğer aile üyeleri ile teslim alan Turgay Akgün, daha sonra şehir turu attı.

Togg’un Türkiye’deki altıncı sahibi olan Akgün, kızı Lina’nın adına özel plakasının da 23 LN 023 olduğunu belirtti. Çok mutlu olduğunu belirten Akgün, “Bir araç ya da akıllı cihaz demek; yetmeyecek. İhtiyaç duyacağınız her türlü probleme anında çözüm üreten akıllı bir cihaz. Hakikaten mükemmel bir iş başarmışlar, aracı kullanırken bunu anladım. Türk olmaktan da gurur duydum. Mühendislerimiz harika işler başarmış. Yürekten kutluyoruz. Aracımızda sıfır karbon emisyonu olup, aynı zamanda çevreci, gelecek nesiller için de iyi bir başlangıç olmuş” dedi.

İlk Togg, Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a teslim edildi. Togg’un ikinci sahibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev oldu, onu Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev takip etti. Daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık ta Togg’larını teslim aldı.

BDDK'dan beklenen haber geldi: Togg'a özel krediBDDK’dan beklenen haber geldi: Togg’a özel kredi

Türkiye’nin 2017 yılında başlattığı TOGG projesi çerçevesinde ilk yerli elektrikli otomobil, 16 Mart’ta satışa çıktı. İlk etapta 20 bin adet üretilecek TOGG’un T10X adı verilen modeline sahip olacaklar kura ile belirlendi.

Yerlilik oranı yüzde 51

İlk etapta C-SUV modeli ile üretilen Togg, 2025 yılına kadar sırasıyla C-Sedan, C-X Coupe ve sonra açıklanacak 2 model olmak üzere toplam 5 modelle piyasada yerini alacak. Yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilen ilk modellerdeki yerli payının iki yıl içinde yüzde 65’e çıkarılması hedefleniyor.

Hükümet vergi düzenlemesi yaptı

Hükümet geçtiğimiz aylarda yaptığı bir vergi düzenlemesi ile ithal elektrikli araçların ÖTV matrahını artırırken Togg’un vergi dilimini sabit bırakmıştı. Motor gücü 160 kilovatı aşan elektrikli araçların ÖTV matrahı yüzde 40’a çıkarılırken Togg’un yer aldığı ÖTV matrahı ise yüzde 10”da kaldı. Bu düzenleme ile Togg’un kendi segmentinde yabancı araçlara göre fiyat avantajı sağlanmış oldu.

Togg T10X’de eve teslimatı başlattıTogg T10X’de eve teslimatı başlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.