ABD aralık ayı enflasyonu beklentileri aştı

ABD aralık ayı enflasyonu açıklandı. ABD aralık ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 3,4; aylık bazda ise yüzde 0,3 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde arttı.

Ekonomi 11 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD'de kasımda aylık enflasyon yüzde 0,1 yıllık enflasyon yüzde 3,1 olmuştu.

ABD’de aralık ayı tüketici enflasyonu belli oldu. Buna göre ABD’de TÜFE artışı aylık bazda yüzde 0,3; yıllık bazda yüzde 3,4 oldu. Piyasa beklentisi aylık enflasyonun yüzde 0,2; yıllık enflasyonun ise yüzde 3,2 olacağı yönündeydi. Enerji ve gıda fiyatlarının ayrı tutulduğu çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0,3; yıllık bazda yüzde 3,9 oldu.

ABD enflasyonu düşük gelince altın yükseldi, dolar düştüABD enflasyonu düşük gelince altın yükseldi, dolar düştü

Reuters anketinde çekirdek enflasyonun yüzde 0,3 ile bir önceki aya göre değişim göstermeyeceği, yıllık enflasyonun ise yüzde 3,8’e yavaşlayacağı tahmin ediliyordu.

Kasım enflasyonu yüzde 3.1 olmuştu

ABD’de kasımda aylık enflasyon yüzde 0,1 yıllık enflasyon yüzde 3,1 olmuştu. Çekirdek TÜFE artışı ise kasımda aylık yüzde 0,3; yıllık yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

Fitch: Fed indirimleri haziranda başlayabilir

Fitch Ratings, merkez bankalarının faiz indirimlerinde yavaş hareket edeceğini ve ABD Merkez Bankasının (Fed) haziran veya temmuz itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğini öngörüyor. Kurum yılın ilk yarısında faiz indirimi beklemezken yılın geri kalanında üç indirim öngörüyor. Fitch Ratings’in Kredi Görünümü Londra 2024 Konferansı Fitch Ratings Başkanı Ian Linnell’in açılış konuşmasıyla başladı. Linnell ABD’deki seçimlerin ekonomi politikaları açısından etkili olacağını, İsrail’in Gazze’ye devam eden saldırıları başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin piyasalar için endişe yarattığını dile getirdi. Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılarının tedarik zincirlerine etkisinin olacağını ifade eden Linnell, Rusya’nın dış politikası ve Çin’in ekonomi politikalarının yakından takip edilmesi gereken konular olduğunu söyledi. Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton da kurumun Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporundaki tespitleri paylaştı. Son üç aydır çekirdek enflasyonda iyileşme görüldüğünü ifade eden Coulton, “Bu da merkez bankalarının artık kendilerinden daha emin hareket edebilecekleri anlamına geliyor. Merkez bankaları politika faizini yeterince kısıtlayıcı seviyeye kadar yükseltti ve bundan sonrasında yeni bir faiz artışı beklemiyoruz” diye konuştu.

ABD enflasyonu altın fiyatlarını dalgalandırdı, önce düştü sonra yükseldiABD enflasyonu altın fiyatlarını dalgalandırdı, önce düştü sonra yükseldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.