ABD ‘Daha fazla büyümüşüz’ deyince, altın inişe geçti

ABD'de ilk çeyreğe ilişkin büyüme verisi yüzde 2'ye yükseltildi. Faizi iki kez daha artırmak isteyen Fed’in elini güçlendirecek bu açıklama sonrası altın fiyatları da geriledi.

Ekonomi 30 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yılın ilk çeyreğinde ABD yüzde 2 büyüdü. Söz konusu dönemde GSYH verisinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğü yönündeydi.

ABD’de ilk çeyrek büyümesi beklentiyi aştı. ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminlerini açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2 arttı. Ülkenin GSYH verisine ilişkin nisan ayında yayımlanan öncü verilerde ekonominin yılın birinci çeyreğinde yüzde 1,1, mayıs ayında yayımlanan ikinci tahminlerde de yüzde 1,3 büyüdüğü kaydedilmişti. Söz konusu dönemde GSYH verisinde yukarı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyüdüğü yönündeydi.

Fed Başkanı'ndan 'Faiz daha da artacak' sinyaliFed Başkanı’ndan ‘Faiz daha da artacak’ sinyali

ABD’de faiz artışlarına rağmen ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiğine ilişkin revizyon, bu hafta yaptığı açıklamalarda Fed’in birbirini izleyen iki toplantıda faiz artırmasının olası olduğu sinyalini veren Başkan Jerome Powell’ın da elini güçlendiriyor. Nitekim piyasalar da gelişmeyi böyle yorumladıkları için son dönemde bir yatırım aracı olarak öne çıkan altının ons fiyatı da 1910 dolardan 1895 dolara kadar geriledi. İç piyasada ise gram altın fiyatı da 1590 TL’nin altını gördü. ABD’nin bu yıl iki kez daha faiz arttıracak olmasının enflasyonla mücadele için faiz arttırmaya başlayan ülkelerin işi daha da zorlaştıracağı ve daha yüksek oranlı artışlara mecbur edeceği belirtiliyor.

ABD ile büyük ticaret ortaklarıyla şimdilik kur kavgası yapmayacakABD ile büyük ticaret ortaklarıyla şimdilik kur kavgası yapmayacak

Tüketim ve ihracat artışı etkiledi

İlk çeyrekte ABD ekonomisindeki büyümede; tüketici harcamaları, ihracat, eyalet ve yerel yönetim harcamaları, federal hükümet harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki artışlar etkili oldu. Aynı dönemde özel envanter yatırımı ve konut sabit yatırımında ise azalış görüldü. Bu dönemde ithalat da arttı.

Birinci çeyreğe ait nihai verilerde, ihracat ve tüketici harcamaları yukarı yönlü yenilenirken, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ve ithalat verisinde aşağı yönlü revizyona gidildi.

Yılın ilk çeyreğine ait kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 4,2’den 4,1’e çekildi. Bu dönemde yüzde 4,2 artması beklenen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3,7 yükselmişti.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise yüzde 5’ten 4,9’a düşürüldü. Piyasa beklentileri, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu dönemde yüzde 5 artması yönündeydi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4,4 artmıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.