ABD’den spot Ethereum ETF’lere yeşil ışık

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bazı spot Ethereum Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularına nihai onay verdi. Bugün ABD'de işleme açılacak ETF'lerin kripto para piyasalarına derinlik getirmesi bekleniyor. 

Ekonomi 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bitcoin'in ardından Ethereum ETF'lerine de onay çıkması kripto paraların önünü açacak gibi görünüyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bazı spot Ethereum Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularına nihai onay verdiği bildirildi.  Spot Ethereum ETF’lerin işlem görmeye başlaması beklenen varlık yönetim şirketleri arasında BlackRock, Fidelity Investments ve Bitwise Asset Management da var. Düzenleyici kurum tarafından verilen son onayla birlikte ETF’lerin geleneksel borsalar üstünden işleme sunulmasının önünde engel kalmadı. Ethereum ETF’lerinin bugün ABD’de işleme açılmasıyla birlikte kripto para piyasalarına derinlik getirmesi bekleniyor.

Yatırım fonlarının işlem başlamasıyla Ethereum ABD borsalarında işleme sunulan ikinci kripto para birimi olacak. Ocak ayında SEC onayının ardından Bitcoin ETF’leri de geleneksel borsalarda işlem görmeye başlamıştı.

Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Batuhan Tufaner Ethereum ETF’lerinin onaylanmasının uzun süredir beklendiğini anlattı. İkinci büyük kripto para birimi Ethereum’un ETF’lerinin ABD’de işlemlere başlayacağına dikkati çeken Tufaner bu yatırım fonlarının alternatif bir yatırım aracı olarak piyasaya yeni yatırımcı çekebileceğini söyledi. Tufaner talebin artması durumunda piyasada daha fazla derinlik ve likidite oluşabileceğini de anlattı. Kripto para birimlerinin riskli varlıklar arasında yer alması nedeniyle fiyatlarının oldukça oynak olduğunu vurgulayan Tufaner şöyle konuştu:

“Özellikle yüksek riskten kaçınan yatırımcılar açısından ETF’ler önemli hale geliyor. Bununla birlikte, kripto para borsalarıyla ilgili yaşanan problemler yatırımcıların kendini güvence altına alma isteğini artırıyor. Dolayısıyla yatırımcılar ETF’ler aracılığıyla geleneksel borsalar üzerinden Bitcoin ve Etherum’a ulaşabiliyor. Ancak ETF’lerin alınması sırasında fon yönetim ücreti ödeniyor.”

Daha geniş bir yatırım kitlesine ulaşacak

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Nurullah Mahmut Dündar ise yatırımcıların Bitcoin ve Ethereum’a geleneksel borsalar üzerinden ulaşabilmesinin bu dijital varlıkların daha geniş bir yatırımcı kitlesine erişimine imkan sağlayacağını ifade etti.

Geleneksel borsaların güvenlik ve düzenlemeler açısından daha fazla güvence sunduğunu hatırlatan Dündar fonların özellikle daha temkinli yatırımcıların ilgisini çekebileceğini dile getirdi.

Dündar Ethereum ETF’lerinin Bitcoin ETF’lerinden farklı olarak Ethereum’un teknolojik altyapısı ve kullanım alanlarına yönelik yatırımları teşvik edebileceğine de dikkati çekerek “Ethereum ETF’leri sadece değer saklama aracı olmanın ötesinde teknolojiye ve yeniliklere yatırım yapmayı da temsil eder. Bu durum Ethereum ETF’lerini teknoloji meraklısı yatırımcılar için daha çekici hale getirebilir” dedi.

Ethereum ETF’lerinin işlemlere başlamasının kripto para piyasasında güvenin ve fiyat istikrarının artmasına sebep olabileceğini anlatan Dündar sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu durum kurumsal yatırımcıların Ethereum’a daha fazla erişim sağlaması anlamına gelir ve bu da talebi artırabilir. Geleneksel finans dünyasıyla kripto para piyasası arasındaki entegrasyonu güçlendirerek Ethereum’un ve kripto para birimlerinin genel kabulünü de sağlayabilir.”

Ethereum borsa yatırım fonlarının da önü açıldıEthereum borsa yatırım fonlarının da önü açıldı

Bitcoin ETF rüzgarını arkasına alarak son 27 ayın zirvesine çıktıBitcoin ETF rüzgarını arkasına alarak son 27 ayın zirvesine çıktı

Kripto para piyasasında 200 milyon dolarlık birleşmeKripto para piyasasında 200 milyon dolarlık birleşme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.