ABD’li bankadan ‘Türkiye’den döviz çıkışı olabilir’ uyarısı

BNY Mellon strateji şefi Bob Savage yılın son çeyreğinde ya da gelecek yılın başında TL varlıklara yönelik tablonun tersine dönebileceğini tahmin ediyor. Savage'a göre Türkiye bölgedeki gerilimler ve çatışmalar nedeniyle arada kalabilir.

Ekonomi 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
BNY Mellon, Türkiye konusundaki aşırı iyimserliğe karşı ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye konusunda birçok yabancı kurumdan iyimser yorum ve tahminler gelirken ABD’li bir bankadan aksi yönde bir çıkış geldi. ABD merkezli banka BNY Mellon Türk varlıklarına yabancı para girişinin aşırıya kaçmış olabileceği ve yatırımcıların tabloyu tersine çevirebilecek tuzakları görmezden gelmiş olabileceği uyarısında bulundu. Bloomberg’de dün “BNY Mellon Türkiye konusundaki aşırı iyimserliğe karşı ihtiyatlı” başlığıyla yayımlanan haberde bankanın piyasalar ve strateji şefi Bob Savage’ın uyarılarına yer verildi.

Bölgesel gerilimlere işaret etti

Savage Hong Kong’da verdiği bir röportajda çok yüksek borçlanma maliyetlerine ve jeopolitik gerilimlere işaret ederek TL varlıklardaki yoğun işlemlere dönük ciddi tehditlerin olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir karmaşanın kıyısında olduğunu öne süren Savage İran-İsrail gerilimi ile Rusya-Ukrayna çatışmasının kötüye gidebileceğini, Türkiye’nin arada kalabileceğini dile getirdi. Yüzde 50’lik faiz oranının sürdürülebileceğinin emin olmadığını belirten Savage tahvillerde, hisselerde ve TL’de uzun pozisyon alınmış olduğuna dikkat çekti.

İnsanlar bu kadar parayı hak ettiklerinden emin değil

Bu yılın son çeyreğinde ya da gelecek yılın başında TL varlıklarda tablonun tersine dönebileceği tahmininde bulunan Savage “İnsanlar politikalardan memnun ama bu kadar parayı hak ettiklerinden emin değilim” dedi. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’i hedef alan açıklamaları ve bunun finansal piyasalar üzerinde oluşturduğu risklere dikkat çekilirken yüksek faiz oranları ve Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadeleye bağlı kalacağına dair inancın yurt dışından para girişinde etkili olduğu aktarıldı.

Türkiye’ye ilk çeyrekte ‘çerez parası’ kadar doğrudan yatırım geldiTürkiye’ye ilk çeyrekte ‘çerez parası’ kadar doğrudan yatırım geldi

Yatırım gurusu Rogers: ‘Yabancı yatırımcı Türk varlıklarına geri dönecek’Yatırım gurusu Rogers: ‘Yabancı yatırımcı Türk varlıklarına geri dönecek’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.