Garip ama gerçek: Özel hastanelere 25 kuruşluk ceza
Afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı üstyapı çalışmaları için kurulan Afet Yeniden İmar Fonu’nda denetimin nasıl yapılacağına ilişkin belirgin bir düzenleme yok. Fonun bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetleneceği belirtiliyor ancak denetimi kimin yapacağı belli değil.
Afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 10 maddelik kanuna göre göre, fonun kaynakları; yurt içi ve yurt dışı kaynaklı nakdi bağış, yardım, hibe ve krediler, bütçeye bu amaçla konulacak ödenek, yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalardan sağlanan finansman ve kaynaklardan oluşacak.
Afet Yeniden İmar Fonu’nun Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanı’ndan oluşuyor. Fonda biriken kaynaklar yönetim kurulu tarafından onay verilen projelere ve yine aynı kurulun onayıyla aktarılabilecek. Yani kasadaki paranın kime ve nereye nasıl harcanacağına yönetim kurulu karar verecek.
Denetim ve raporlama var ama..
Afet Yeniden İmar Fonu bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetlenecek. 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Batı, şeffaflık konusunda pek iyi sınav vermeyen Kızılay’ın tüzüğünde de aynı cümlenin bulunduğunu belirterek, “Afet Fonu ile ilgili kanunda Sayıştay’ın adı geçmiyor. Bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetleneceği cümlesinden bağımsız denetim şirketine bu işin yaptırılacağı düşünülebilir” diyor.
Fondaki paraların ve kullanımına ilişkin aktarımların tutarları ve nereye aktarıldığı üçer aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Yasa Resmi Gazete’de 21 Mart’ta yayımlandığına göre fona kaynak girişine ve çıkışına ilişkin ilk resmi veriler 21 Haziran’da yayınlaması gereken raporda görülebilecek.
Prof. Dr. Batı, söz konusu raporda kimden ne kadar bağış alındığı ve bu bağış ile diğer gelirlerin hangi kurumlara ne kadar ve hangi koşullarda aktarıldığına ilişkin net bir veri paylaşımının, şeffaflık konusunda soru işaretlerinin ortaya çıkmaması için gerekli olduğunun altını çiziyor.
Bağışçıya vergi avantajı
Afet Yeniden İmar Fonu kurumlar vergisinden muaf olacak yani kurumlar vergisi ödemeyecek. Yapılan işlemlerden stopaj da kesilmeyecek. Fonun faaliyetleri dolayısıyla yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan istisna edildi. Ayrıca fona yapılan bağış ve yardımlar için veraset ve intikal vergisi, fonun faaliyetleri ile ilgili işlemler için banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ödenmeyecek ve kaynak kullanımını destekleme fonuna da (KKDF) kesinti yapılmayacak.
Erdoğan: Sayıştay, hiçbir kurumun rakibi ya da ikamesi değildir