Garip ama gerçek: Özel hastanelere 25 kuruşluk ceza

Sayıştay raporuna göre özel sağlık kuruluşlarının usulsüz uygulamalarına kesilen cezaların yüzde 79'unun 15 bin liranın altında olduğu ortaya çıktı. 25 kuruş gibi gülünç miktarda ceza kesilen hastanelerinde olduğu raporda yer aldı.

Gündem 23 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Özel sağlık kuruluşlarının usulsüz uygulamalarına yönelik Sağlık Bakanlığının yüklü cezalar kestiği birçok defa haber oldu. Ancak 2022 yılına ilişkin hazırlanan Sayıştay raporu bunun tam tersi olduğunu gösterdi. Sayıştay’ın sağlık raporunda özel sağlık kuruluşlarına kesilen cezaların yüzde 79’unun 15 bin liranın altında olduğu olduğu tespit edildi.
Raporda 2021 yılında kesilen cezalarla ilgili  “Cezalarına ilişkin tutarlar incelendiğinde, 2021 takvim yılında toplam 6.540.575,33 TL para cezası kesildiği, uygulanan en küçük para cezası tutarının 41,58 TL olduğu, toplam cezaların %79’unun 15.000 TL’den düşük miktarlar olduğu görülmüştür” denildi.

Özel hastanelere 25 kuruşluk ceza

Özel sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi ve tehiste yapılan usulsüzlüklere ilişkin cezalar  durumun vahametini gözler önüne serdi.  Bu kapsamda kesilen cezalar arasında  25 kuruş gibi gülünç miktarların da olduğu Sayıştay raporunda yer aldı. Raporda bu durum şöyle anlatıldı: “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren özel sağlık tesislerine uygulanan para cezaları incelendiğinde ise en düşük para cezasının 0,25 TL gibi rakamlar olabildiği, cezaların % 70’inin 3.000 TL’nin altında olduğu tespit edilmiştir.”
Sayıştay raporunda bu cezalandırma yönteminin doğru olmadığı belirtilerek, “Buna göre kesilen ceza tutarlarının caydırıcı etkisinin bulunmadığı da anlaşılmaktadır” denildi.
Öte yandan bu rapordan sonra  bu gülünç miktarda cezaların hangi özel hastanelere kesildiği merak konusu oldu.

Sayıştay: T26 Tüneli için ödenen 88 milyon TL geri alınmalıSayıştay: T26 Tüneli için ödenen 88 milyon TL geri alınmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.