Akçansa ABD’de kuvvetleniyor, 82 milyon dolarlık yeni tesis kuruyor

Sabancı Holding’in çimento şirketi Çimsa, Türkiye’nin çimentoda en büyük ihracat pazarı olan ABD yatırımlarını büyütüyor. Beyaz çimento ile pazarda yer alan firma, bu sefer de gri çimento öğütme tesisi kuracak.

Ekonomi 9 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yılda ortalama 600 bin ton öğütme kapasiteli tesis 2025 yılı son çeyreğinde devreye girecek ve tamamen öz kaynakla finanse edilecek.

Hazırbeton ve çimento pazarında Akçansa ve Çimsa markalarıyla yer alan Sabancı Holding, çimentoda Türkiye’nin en büyük pazarı olan ABD’de fabrika kuruyor. Çimento fabrikasını grup şirketlerinde Çimsa kuracak. 82 milyon dolar yatırım ile gri çimento öğütme tesisi yatırımı yapacak olan şirket, böylece ABD’de beyaz çimentonun yanı sıra gri çimento pazarına da girmiş olacak.

Bu yıl iç pazara odaklanan çimentocular, 2024’te ihracata asılacakBu yıl iç pazara odaklanan çimentocular, 2024’te ihracata asılacak

2025 yılında devreye girecek

Yılda ortalama 600 bin ton öğütme kapasiteli tesis 2025 yılı son çeyreğinde devreye girecek ve tamamen öz kaynakla finanse edilecek. Sabancı Holding’in yüzde 60, Çimsa’nın yüzde 40 paya sahip olduğu Cimsa Americas ABD’de yapı malzemesi alanında faaliyet gösteriyor. Şirketin ABD’de yıllık 300 bin ton öğütme kapasiteli beyaz çimento imalat faaliyeti bulunuyor.

İhracat bu yıl düştü

Hem çimento üreticilerinin bu yıl deprem nedeniyle iç pazara odaklanması hem de küresel pazardaki daralma çimento ihracatını düşürmüştü. ABD’ye yapılan ihracatta bu yılın ilk 8 ayında yüzde 19.7 gerileyerek 534 milyon 370 bin olarak gerçekleşti. Ancak gelecek yıl tonaj bazında yüzde 20 artış bekleniyor.

Bilim insanları çimentoda yüksek miktarda enerji depolamanın ucuz yolunu bulmuş olabilirBilim insanları çimentoda yüksek miktarda enerji depolamanın ucuz yolunu bulmuş olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.