Alibaba, Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırım planlıyor

Trendyol’un ana ortağı Çinli e-ticaret devi Alibaba Grubu, iştiraki Trendyol aracılığıyla gelecek dönemde Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Ekonomi 19 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Çinli iş insanı Jack Ma'nın küresel e- ticaret sektöründe çığır açan şirketi Alibaba, Trendyol'un çoğunluk hissesini 2018'de 728 milyon dolara satın almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Alibaba Grup Başkanı Michael Evans ile Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin, Türkiye’de yeni yatırım müjdesi verdi. Trendyol’dan yapılan açıklamaya göre Evans İstanbul’da gerçekleşen görüşmede, Türkiye’de yapmayı planladıkları yatırımlara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi vererek, Ankara’da hayata geçirdikleri veri ve lojistik merkezleri ile İstanbul Havalimanı’ndaki ihracat operasyon merkezi gibi yeni yatırımlara ilişkin detayları paylaştı.

Türkiye’ye duydukları güven nedeniyle bugüne kadar Trendyol aracılığıyla ülkeye 1,4 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Alibaba Grup Başkanı Evans, Trendyol’un uluslararası büyüme stratejisini desteklediklerini bildirdi.

Evans, dünyanın lider e-ihracat ülkesi olma potansiyeline sahip bulunan Türkiye’de gelecek dönemde 2 milyar dolarlık yatırım planlarını olduğunu kaydetti. Ancak açıklamada yatırımın ne zaman gerçekleştirileceğine ilişkin bilgi verilmedi.

Rekabet'ten Trendyol'a 61 milyon lira cezaRekabet’ten Trendyol’a 61 milyon lira ceza

TEKNOFEST ve Filenin Sultanları’na övgü

Alibaba Grup Başkanı Evans, Trendyol’un da sponsorları arasında yer alması dolayısıyla Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’i de yakından takip ettiğini belirterek, bu organizasyonu Türkiye’nin dünya arenasında söz sahibi bir teknoloji oyuncusu olduğunun ispatı olarak gördüklerini anlattı.

Olimpiyat Altın madalyası var

Aynı zamanda ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen 1984 Yaz Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Kanada kürek takımının üyesi olan  Evans, Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın dünya çapındaki başarılarını da yakından takip ettiğini belirterek , Trendyol’un spora ve sporculara verdiği destekten de son derece memnun olduklarını ifade etti.

Rekabet Kurumu ceza vermişti

Türkiye, Trendyol’a 2021’de rekabet soruşturması başlatmış, ayrıca e-ticaret şirketlerine yönelik anti-tröst düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Temmuz ayının sonlarında da Rekabet Kurumu, Trendyol’a 61,3 milyon lira para cezası vermişti.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin toplam e-ticaret hacmi geçen yıl yüzde 109 artışla 800 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu dönemde alışverişlerin neredeyse beşte biri internet üzerinden yapıldı.

Rekabet Kurumu'ndan 27 şirkete 'adam ayartmayı önlemek için anlaştınız' cezasıRekabet Kurumu’ndan 27 şirkete ‘adam ayartmayı önlemek için anlaştınız’ cezası

Neden Alibaba ismi seçilmiş?

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma online alışverişi kökünden değiştirecek şirketini faaliyete geçirmeden önce 1998’de gittiği ABD’de  dünya e-ticaret sektöründe tedarikçi portalı alanında büyük eksiklik olduğunu fark etmiş. Bu boşluğu dolduracak şirketi için isim düşünen  Ma’nın aklına San Fransisco’da bir kafede Alibaba gelmiş.  Çıkış  noktası dünyanın her yerinde bilinen bir isim bulmak olan Ma o anı kendisiyle yapılan bir ropörtajda şöyle anlatmıştı:

“Bir gün San Francisco’da bir kafede otururken Alibaba’nın çok güzel bir isim olabileceğini düşünüyordum. Bir garson geldi, ona ‘Alibaba’yı biliyor musun?’ dedim. ‘Evet’ dedi. Alibaba hakkında ne bildiğini sordum, ‘Açıl susam açıl (open sesame).’ dedi. İşte o an ‘Evet! İsmi bu olmalı!’ dedim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.