AMB’den ‘parasal sıkılaştırmaya devam’ mesajları

Avrupa Merkez Bankası’nda (AMB) faiz artırımlarının devam etmesi gerektiği yönünde görüş bildiren yetkililerin sayısı giderek artıyor. Mayıs ayı başındaki toplantıda faizlerin beklendiği gibi 50 baz puan arttırılması durumunda euronun daha da güçlenmesi bekleniyor.

Ekonomi 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Nagel, Avrupa'da enflasyonun hala yüksek olduğunu düşünüyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyeleri Joachim Nagel, Edward Scicluna, Robert Holzmann ve Martins Kazaks önceki gün yaptıkları değerlendirmelerde bankanın enflasyona karşı daha fazla adım atması gerektiğini belirtirken, bu isimlerin bazıları 4 Mayıs’taki AMB toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışını destekledi. Artışın dünya piyasalarında euronun daha da güçlenmesine neden olması bekleniyor.

Bundesbank’ın da başkanı olan Nagel Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğuna işaret ederek, “Daha gidecek yolumuz var” derken, Malta Merkez Bankası Başkanı olan Scicluna da, “Çekirdek enflasyonun henüz tepe yapmadığından endişeliyiz” diye konuştu. Gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek TÜFE mart ayında son bir yılın en hızlı yükselişini göstererek yüzde 1,2 olmuştu. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon yüzde 5,7 ile rekor yüksek seviyeyi gördü.

IMF: Finansal sistem, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla sınanıyorIMF: Finansal sistem, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla sınanıyor

Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann CNBC’ye verdiği röportajda, çekirdek enflasyon vurgusu ile mayıs toplantısı için 50 baz puanlık bir faiz artışına işaret etti. Letonya merkez bankasının başında olan Kazaks da gelecek ayki toplantıda 50 baz puanlık bir adımın gündeme gelebileceğini, şu anda faiz artışlarını yavaşlatmak için hiçbir sebep bulunmadığını ifade etti.

 ‘Faiz artırımının etkisini görmek zaman alır’

Mart ayı enflasyon ve ÜFE rakamlarının beklenenin altında geldiği ABD’de faiz tartışmaları sürüyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bankacılık sektöründeki çalkantı sonrası sıkılaşan kredi koşullarının Fed’in enflasyonu düşürme hedefine katkı sağlayabileceğini söyledi. Goolsbee, faiz artırımlarının etkisini görmenin zaman alacağını söyledi. Goolsbee CNBC’ye verdiği mülakatta 3 Mayıs’taki toplantıda alınacak faiz kararını gelecek verilerin belirleyeceğini söyledi.

Bu yıl FOMC’de (Federal Açık Piyasa Komitesi) oy hakkı bulunan Chicago Fed Başkanı Goolsbee “Ancak şimdiye kadar çok fazla faiz artışı yaptığımızı söylemeliyim, bu artışların sisteme etkisini görmek zaman alabilir” diye konuştu.

Son açıklanan verilerin enflasyonun düştüğünü gösterdiğini söyleyen Goolsbee, “Son veriler doğru yolda ilerlediğimize işaret ediyor” dedi. Goolsbee ayrıca ABD’de resesyon ihtimaline dikkat çekerek “Dünyadaki ve ABD’deki koşullara bakarak resesyonun masada olduğunu söyleyebiliriz” uyarısını yaptı.

Geçen ay Silicon Valley Bank’ın iflası sonrası olası kredi sıkışıklığının yakından izlenmesi gerektiğini belirten Goolsbee, sıkılaşan kredi koşullarının Fed’in enflasyonu düşürme hedefine katkı sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Fed tutanaklarında 'Bankacılık krizi yıl sonunda hafif resesyona yol açabilir' vurgusuFed tutanaklarında ‘Bankacılık krizi yıl sonunda hafif resesyona yol açabilir’ vurgusu

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.