Apple 3 trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünya borsalarına kafa tutuyor

Dünyanın en değerli halka açık şirketi Apple'ın, 3 trilyon doları aşan piyasa değeriyle Avrupa’nın en büyük borsası Paris'i geçmesine ramak kaldı. Paris borsası 3,2 trilyon dolar değere ulaşırken, Borsa İstanbul ise hâlâ 250 milyar dolarlarda.

Ekonomi 15 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Hisseleri 197,96 dolardan işlem gören Apple'ın piyasa değeri 3 trilyon 79 milyar dolar civarında.

ABD merkezli teknoloji devi Apple 3 trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli halka açık şirketi ünvanını korurken, dünyanın en değerli borsalarına da meydan okuyor. ABD’li haber ajansı Bloomberg’in derlemesine göre, Paris borsasında işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri, çarşamba kapanışı itibarıyla 3,2 trilyon dolar olarak hesaplandı. Apple’ın piyasa değeri ise dünyadaki en büyük 10 borsa dışındaki tüm borsalardan daha büyük. Dünyanın en büyük 10 borsası ve piyasa değerleri şöyle sıralanıyor:

1. New York Borsası (ABD): 25 trilyon dolar
2. Nasdaq (ABD): 21.7 trilyon dolar
3. Euronext (Hollanda): 7.2 trilyon dolar
4. Shanghai Stock Exchange (Çin): 6.7 trilyon dolar
5. Japan Exchange Group (Japonya): 5.9 trilyon dolar
6. Shenzhen Stock Exchange (Çin): 4.5 trilyon dolar
7. Hong Kong Exchanges (Hong Kong): 4.2 trilyon dolar
8. National Stock Exchange of India (Hindistan): 3.5 trilyon dolar
9 LSE Group (İngiltere): 3.4 trilyon dolar
10 Saudi Exchange (Suudi Arabistan): 3.1 trilyon dolar

Borsa İstanbul ise yaklaşık 250 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en büyük 25 borsası içinde yer almıyor.

Fransız borsası, Louis Vuitton’un sahibi LVMH ve Birkin çanta üreticisi Hermes International SCA’nın da aralarında bulunduğu lüks tüketim malları şirketlerinin desteğiyle bu hafta rekor seviyeye ulaştı. Hisse senetleri yaz ortasından itibaren geri çekildi. Ancak son haftalarda enflasyonun düştüğüne ve dolayısıyla faizlerin zirve yapmış olabileceğine dair kanıtlar arttığı ve ABD’de bir durgunluk belirtisi görülmediği için yeniden yükselişe geçti.

ABD’de de aynı durum, teknoloji hisselerinde, özellikle de en büyük şirketlerde yeni bir yükselişe neden oldu. Dünyanın en değerli halka açık şirketi Apple ise 2023 yılında yüzde 50’den fazla yükselerek piyasa değerine yaklaşık 1 trilyon dolar ekledi.

Bir terlik markası, Türkiye'nin TÜPRAŞ veya Sabancı Holding'inden daha değerli olabilir mi? Evet, olabilirBir terlik markası, Türkiye’nin TÜPRAŞ veya Sabancı Holding’inden daha değerli olabilir mi? Evet, olabilir

Apple ve Amazon'un yıllık cirosu Türkiye'nin milli gelirini aştıApple ve Amazon’un yıllık cirosu Türkiye’nin milli gelirini aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.