Apple Çin akıllı telefon pazarında ilk kez zirveye yerleşti

IDC verilerine göre Apple geçen yıl ilk kez Çin'in akıllı telefon pazarında zirveye yerleşti. Honor ikinci sırada yer alırken, Çinli Huawei Mate 60 modeliyle ilk beş listesine dördüncü sıradan geri döndü. 

Bilim Teknoloji 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Tim Cook liderliğindeki Apple, büyük indirim kampanyalarıyla Çin pazarında lider olmayı başardı.

International Data Corporation (IDC) tarafından açıklanan 2023 yılı verilerine göre, iPhone’un üreticisi ABD’li Apple yüzde 17,3 pazar payına ulaşarak ilk kez Çin’de sevkiyat bazında en büyük akıllı telefon satıcısı oldu. Çinli Huawei’nin yan kuruluşu olan Honor yüzde 16,8 pazar payı ile ikinci sırada yer alırken, onu Vivo, Huawei ve ardından Oppo takip etti. 2023’teki en büyük değişikliklerden biri, Huawei’nin dördüncü çeyrekte Çin’de ilk beş sıraya geri dönmesi oldu.

IDC Çin Kıdemli Araştırma Analisti Arthur Guo Apple’ın zirveye tırmanmasının muhteşem bir başarı olduğunu belirterek, “Apple bunu zamanı iyi ayarlanmış fiyat indirimleri sayesinde başardı” dedi.

Gerçekten de Çin’deki online satış platformlarının birçoğu dördüncü çeyrekte iPhone 15’te büyük indirimler sundu. Hatta bu ay Apple, ivmeyi korumak için Çin’deki kendi web sitesinde iPhone 15 serisinde indirimler sunmak için pek rastlanmayan bir hamle yaptı.

Çin’in akıllı telefon pazarı, ülkedeki belirsiz ekonomik ortam ve zayıf tüketici harcamaları nedeniyle son zamanlarda darbe almıştı.

Apple 12 yıl sonra Samsung’u geçtiApple 12 yıl sonra Samsung’u geçti

Apple’ın satışları dünyada geriledi

IDC, Apple’ın genel akıllı telefon sevkiyatlarının 2023’te yıllık bazda yüzde 2,2 düştüğünü, genel pazarın ise yüzde 5 gerilediğini açıkladı.

Counterpoint Research adlı bir başka pazar araştırma firması da Perşembe günü Çin rakamlarını açıkladı. Counterpoint, Çin pazarının bu yıl düşük tek haneli büyüme kaydetmesini beklediğini söyledi.

ABD yaptırımlarıyla sarsılan Huawei yeniden diriliyor

2023’teki en büyük değişikliklerden biri, Huawei’nin 2 yıldan fazla bir süre lider grubun dışında kaldıktan sonra dördüncü çeyrekte Çin’de ilk beş sıraya geri dönmesi oldu. Huawei bir zamanlar Çin’in ve dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisiydi. Ancak Çinli teknoloji devinin telefon işi, önde gelen yarı iletkenler ve yazılım gibi kilit teknolojilerden mahrum kalmasına neden olan ABD yaptırımları nedeniyle sekteye uğradı.

Ancak geçen yıl Huawei, Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC tarafından üretilen ve oldukça ileri bir yarı iletken içeren bir telefon piyasaya sürdü. ABD yaptırımlarının bunu engellemek için tasarlandığı düşünüldüğünde bu büyük bir sürprizdi.

Mate 60 adlı bu yeni telefon, Huawei’nin Çin’de büyük kazançlar elde etmesine yardımcı oldu. IDC, Huawei sevkiyatlarının geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 36 arttığını ve yüzde 13,9 pazar payına sahip olduğunu söyledi. Böylece Huawei, Çinli elektronik üreticisi Xiaomi’yi ilk beşin dışına itti.

IDC’de kıdemli araştırma müdürü olan Will Wong yaptığı açıklamada, “Hiçbir satıcı dünyanın en büyük akıllı telefon pazarında ilk 5’teki yerini kaybetmek istemeyeceği için bu durum rekabeti daha da yoğunlaştıracaktır” dedi.

Apple 'dünyanın en değerli markası' unvanını Amazon'dan geri aldıApple ‘dünyanın en değerli markası’ unvanını Amazon’dan geri aldı

Apple’ın App Store’u AB ülkelerinde Android gibi olacakApple’ın App Store’u AB ülkelerinde Android gibi olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.