İngiltere’den de OK alan Arçelik, Whirlpool’un iştiraklerini yutuyor

AB'den sonra İngiliz Rekabet Kurumu da Arçelik ile Amerikalı beyaz eşya ve dayanıklı ev aletleri üreticisi Whirlpool'un Avrupa'daki üretim, satış ve pazarlama iştiraklerini yeni şirket bünyesinde toplamak üzere yaptıkları anlaşmayı onayladı.

Ekonomi 7 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Arçelik ve Whirlpool İngiltere'nin en büyük ev aletleri tedarikçileri arasında yer alıyor.

İngiltere Rekabet ve Pazarlar Kurumu (CMA) geçen yılın ocak ayında Arçelik ile Amerikalı beyaz eşya ve dayanıklı ev aletleri üreticilerinden Whirlpool’un  Avrupa’daki üretim, satış ve pazarlama iştiraklerini yeni bir şirket bünyesinde toplamak üzere yaptıkları anlaşmayı onayladı. Beko Europe adlı yeni şirketin hisselerinin yüzde 75’i Arçelik’e, yüzde 25’i ise Whirlpool’a ait olacak. CMA da anlaşmayla ilgili  rekabet incelemesinin tamamlandığını açıkladı.
Arçelik ve Whirlpool’un çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve pişirme aletleri dahil İngiltere’deki en büyük ev aletleri tedarikçilerinden oldukları anımsatılan açıklamada yapılan incelemede iki şirket arasındaki ev aletleri anlaşmasının rekabet sorunlarına yol açmayacağının tespit edildiği bildirildi.
Şirketlerin güçlü pazar konumlarına sahip olmalarına rağmen diğer tedarikçilerin ciddi rekabetiyle karşı karşıya kalmaya devam edeceklerine dikkat çekilen açıklamada “Arçelik-Whirlpool ev aletleri anlaşması CMA tarafından onaylandı” dendi.

AB de ‘Rekabet endişesi yaratmaz’ demişti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da 24 Ekim’de Arçelik ile Amerikalı beyaz eşya devi Whirlpool’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki beyaz eşya ve dayanıklı ev aletleri faaliyetlerini yeni kurulacak bir şirket bünyesinde birleştirmesine izin vermişti.

Söz konusu işlemin ev aletleri tedarikiyle ilgili olduğuna işaret edilen açıklamada “Komisyon özellikle her iki tarafın da faaliyet gösterdiği Avrupa Ekonomik Alanı ülkelerinde alternatif tedarikçilerin varlığı göz önünde bulundurulduğunda, işlemin rekabet endişesi yaratmayacağı sonucuna varmıştır” denmişti.

Arçelik AB sınavını geçti, Whirlpool ile iştirakleri tek çatıda birleştiriyorArçelik AB sınavını geçti, Whirlpool ile iştirakleri tek çatıda birleştiriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.