Asgari ücrette ilk toplantı 11 Aralık’ta: Masada iki konu var
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, asgari ücretin Aralık 2022'ye oranla yüzde 100, şimdikine oranla yüzde 29,31 artırılarak basına bu şekilde sloganist bir söylemle servis edileceğini söyleyerek, "Net 11 bin lira olacağını öngörüyorum" dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 19 Haziran’da ikinci toplantısını yapmaya hazırlanırken, rakamın ne olacağı da merak konusu. Yüzde 15 ve 30 arasında yapılacak olası bir zam durumunda 8 bin 506 TL olan net asgari ücret 9.781 TL ile 11.057 TL arasında bir seviyeye gelecek. İşgücü konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı, asgari ücretin Aralık 2022’ye oranla yüzde 100, şimdikine oranla yüzde 29,31 artırılarak basına bu şekilde sloganist bir söylemle servis edileceğini söyleyerek, “Peki bu yıl ne kadar artacak sorusuna cevap bulmak için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in fikir birliğine ne ölçüde uyduğuna bakmak lazım. Erdoğan’ın seçim vaatlerine uygun davranılırsa en çok yüzde 30 artacağını düşünüyorum. Bu nedenle brüt 12,942, net 11.000,70, günlük brüt asgari ücretin 416,40 TL olacağını öngörüyorum” dedi.
Batı, asgari ücretin neden daha fazla artırılamayacağı sorusuna ise “Bu sorunun cevabı işveren maliyeti, asgari ücrete kadar gelir ve damga vergisi istisnası nedeniyle devletin mahrum kalacağı vergi tutarı, kayıt dışılığın varlığı ve Şimşek’in ekonomik tedbirleridir” diye yanıt verdi.
Asgari ücretin her ne kadar gelir ve damga vergisinden istisna edilse de SGK hesaplamalarında maalesef bir istisna uygulaması bulunmadığına dikkat çeken Batı, asgari ücretin net 11.000 TL olması durumunda işveren maliyetini ise şöyle hesapladı:
“1.811 TL SGK işçi payı ve 129,42 TL’lik işçi işsizlik fon payı, 2.006 TL SGK işveren payı ve 258,84 TL işveren işsizlik fon payı oluşacak. Yani net maaştan başka 4.206 TL (bir maliyet) daha oluşacak. Böylece işverene toplam maliyeti 15.206 TL olacak” dedi.
Asgari ücretin yükselmesiyle birlikte kayıt dışı istihdam çanlarının çalmaya başlayacağını vurgulayan Batı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun kontrolünü yapmak elbette devletin görevidir. Ayrıca çalışanların da buna müsamaha etmemeleri gerekir ama işsizlik tehdidi çalışanları kayıt dışı çalışmaya mecbur bırakabilir. Bakan Şimşek yaptığı açıklamalarda kimseyi dinlemeyeceğini, bu nedenle rasyonel bir yol izleyeceğini, bunların bir seçim malzemesi olmayacağı sinyalini verdi. Bu nedenle seçim öncesi Erdoğan’ın meydanlarda söylediğinden çok farklı bir reçete sunacağını sanıyorum.”