Japonya, çipte Çin’e ihracat kontrollerini sıkılaştırıyor
Hollandalı yarı iletken ekipman üreticisi ASML’nin 2025 yılı için düşük satış tahmini açıklaması Asya ve Avrupa'da çip hisselerinin değer kaybetmesine neden oldu. Tokyo Electron yüzde 10'a yakın düşerken Nvidia yüzde 4,7, AMD yüzde 5,2 değer kaybetti
Hollandalı yarı iletken ekipman üreticisi ASML düşük gelen üçüncü çeyrek gelirlerinin ardından 2025 yılına ait satış tahminleriyle hayal kırıklığı yarattı. Bunun etkisiyle küresel çip hisseleri de düşüşe geçti. ASML hisseleri Avrupa ticaret seansının başlangıcında yüzde 5 oranında gerileyerek kayıplarını ikinci güne taşıdı. Şirketin hisseleri salı günü yüzde 16’lık bir düşüşle piyasa değerinden 49,2 milyar euro (53,6 milyar dolar) kaybetmişti.
CNBC’nin haberine göre ASML’deki bu düşüş diğer Avrupa yarı iletken firmalarını da aşağı çekti. Yarı iletken üretimi için wafer işleme ekipmanları sağlayan Hollandalı ASMI yüzde 2,3 düşerken aynı sektörde faaliyet gösteren BE Semiconductors yüzde 1,9, STMicroelectronics yüzde 1,2 ve Alman çip üreticisi Infineon yüzde 1,1 değer kaybetti. Fransız yarı iletken malzeme üreticisi Soitec ise yüzde 0,9 düştü.
Asya piyasalarında da benzer bir tablo oluştu. Japon yarı iletken üreticisi Tokyo Electron hisseleri yüzde 10’a yakın bir düşüşle en büyük kaybı yaşadı. Renesas Electronics yüzde 3’ten fazla değer kaybederken test ekipmanı sağlayıcısı Advantest hisseleri yüzde 0,8 geriledi. TSMC ve Foxconn sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 1,6 oranında düştü. Güney Koreli çip üreticisi SK Hynix yüzde 1,6 değer kaybederken dünyanın en büyük dinamik bellek (DRAM) üreticisi Samsung Electronics hisseleri de yüzde 1,9 düştü.
Bölgedeki bu kayıplar büyük endeksleri de olumsuz etkiledi. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederken Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,6, Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise yüzde 0,7 geriledi.
ASML 2025 net satışlarının daha önce belirlenen 30-35 milyar euro aralığının alt kısmında gerçekleşmesini beklediğini açıkladı. Ayrıca eylül çeyreği net siparişlerinin 2,6 milyar euro (2,83 milyar dolar) olduğunu bildirdi. Bu rakam 5,6 milyar euro olan piyasa beklentisinin oldukça altında kaldı. Ancak net satışlar beklentileri aşarak 7,5 milyar euroya ulaştı. Şirketin CEO’su müşterilerdeki temkinli yaklaşımın sürdüğünü ve toparlanmanın daha yavaş ilerlediğini belirtti. ASML’nin sert düşüşü diğer küresel çip devlerini de etkiledi. Nvidia hisseleri yüzde 4,7, AMD ise yüzde 5,2 oranında geriledi.
ASML, ABD ve Hollanda hükümetlerinin ihracat kısıtlamaları nedeniyle Çin’de zor bir iş ortamıyla karşı karşıya. Şirketin CFO’su Roger Dassen Çin pazarının sipariş defterlerinde ve genel iş hacminde daha “normal” bir yüzdeye geleceğini ve gelecek yıl gelirlerinin yüzde 20’sinin Çin’den gelmesini beklediklerini açıkladı. Haziran çeyreği kazanç raporuna göre ASML’nin satışlarının yüzde 49’u Çin’den geliyor.