Avrupa’nın ‘motoru’ temmuzda da durdu

Çin’den gelen zayıf talep ve enerji krizinin etkisiyle 2023’de ekonomik olarak durgunluğa giren Almanya’da temmuz ayı sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 0,8 azaldı. Analistler ise yüzde 0,5 düşüş bekliyorlardı.

Ekonomi 8 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) verilerine göre, Almanya imalat sanayi PMI endeksi temmuz ayı öncü verilerde 38,8 ile son 38 ayın en düşüğünde.

Avrupa ekonomisinin ‘motoru’ olarak kabul edilen Almanya ekonomisinde yavaşlama devam ediyor. Almanya’da fabrika siparişleri, temmuzda yüzde 11,7 gerileyerek Covid-19 salgınının zirvesi Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşünü gösterirken, sanayide de birkaç aydan beri yaşanan sıkıntı temmuz ayında da devam etti. Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,8 azaldı. Analistler ise yüzde 0,5 düşüş bekliyorlardı.

Almanya'da 7 milyar euroluk vergi indirimi paketiAlmanya’da 7 milyar euroluk vergi indirimi paketi

Yıllık düşüş 2.1 oldu

Almanya’da sanayi üretimi temmuz ayında yeniden düşerek Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki durgunluğa dikkat çeken yeni bir gösterge oldu. Wiesbaden’deki istatistik ofisine göre sanayi üretimi, sermaye ve tüketim mallarının öncülüğünde bir önceki aya göre yüzde 0,9 düştü. Ülkedeki sanayi üretimi yıllık olarak ise 2,1 oranından geriledi. Bloomberg’in ekonomistler ile gerçekleştirdiği anketteki medyan tahmin aylık olarak yüzde 0,5 oranında düşüşü öngörüyordu.

PMI endeksi 50’nin altına indi

Öte yandan S&P Global tarafından derlenen Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) verilerine göre, Almanya imalat sanayi PMI endeksi temmuz ayı öncü verilerde 38,8 ile son 38 ayın en düşüğünde gerçekleşti. Hizmet sektöründe ise endeks 52,0 ile son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Böylece bileşik PMI Üretim Endeksi temmuz ayında üst üste üçüncü ay düşüş gösterdi. Haziran ayındaki 50,6’dan 48,3’e gerileyen endeks, ocak ayından bu yana ilk kez 50 eşik değerin altındaki daralma bölgesine girdi.

Çin’den gelen zayıf talep ve enerji krizini tetikledi

Kiel Enstitüsü’ndeki analistler, haziran ayına kadar geçen üç ayda durgunlukla birlikte kış resesyonundan zar zor çıkan üretimin bu çeyrekte yeniden düşeceğini öngördü. Alman fabrikaları, Çin’den gelen zayıf talep, işgücü yetersizliği, yüksek faiz oranları ve geçen yılki enerji krizinin devam eden etkileri nedeniyle uzun süreli negatif etkilerle boğuşmak zorunda kalıyor.

IFO’da Almanya’nın 2024 büyümesini düşürdü

Almanya ekonomisi bu yıl daralırken, Merkezi Münih’te bulunan Ifo, Almanya ekonomisine ilişkin haziran ayında paylaştığı 2023-2024’ü kapsayan büyüme tahminlerinde güncellemeye gitti. Ifo, bu yıl için gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde eksi 0,4 olarak korunurken, 2024 büyüme beklentisini yüzde 1,5’den 1,4’e düşürdü. Ifo, ülkede geçen yıl yüzde 6,9 ve ağustosta yüzde 6,1 olan enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 6 olmasını, 2024’te de yüzde 2,6’ya kadar düşmesini bekliyor. Ifo’nun sonbahar tahminlerinde, hem bu yıl hem de gelecek yıl için enflasyon ve işsizlik konusunda haziran ayına göre biraz daha kötümser olması dikkati çekti.

3 çeyrektir küçülüyor

Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Şimdiye kadarki beklentilerin aksine, ekonomide toparlanma muhtemelen yılın ikinci yarısında gerçekleşmeyecek. Ekonomide yavaşlama devam ediyor ve bu eğilim neredeyse tüm sektörlerde görülüyor” dedi.
Wollmershaeuser, harcanabilir hane halkı gelirindeki artışın güçlü kalacağını belirterek, “Enflasyon oranının yavaş yavaş düşmesi de satın alma gücünde de artışa yol açacak” diye konuştu. Alman ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 ve yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde büyüme gösterememişti.

Küresel büyümeden 2024 için yavaşlama sinyalleri geliyorKüresel büyümeden 2024 için yavaşlama sinyalleri geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.