Babacan’dan Erdoğan’a faiz sorusu: Niye 100 gündür susuyorsunuz?

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, hükümetin ilk 100 gününde 3 kez faiz artırıldığını belirterek 'Sayın Erdoğan bu millete bir açıklama borcunuz var. Her konuda konuşuyorsunuz faiz konusunda niye 100 gündür susuyorsunuz?' dedi.

Ekonomi 19 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Babacan, seçimden sonra KKM için kur farklarının tamamının Merkez Bankası'na ödettirilmeye başlandığını belirterek "Bunun ödenebilmesi için harıl harıl para basılıyor" dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında hükümetin ilk 100 gününü değerlendirdi. Babacan, basın toplantısında  seçimden sonra Kur Korumalı Mevduat (KKM) için kur farklarının tamamının Merkez Bankası’na ödettirilmeye başlandığını belirterek “Merkez Bankası bunu ödeyebilmek için harıl harıl para basıyor. KKM hesaplarının kur farkları üretilen enflasyon yoluyla tüm milletin cebinden alınıyor. Para basıldığında ülkede enflasyon artıyor, herkesin cebinden alınıyor bankada parası olanın hesabına ekleniyor, özeti bu. Bu ödenen kur farkı tutarı hala gizleniyor. Kur Korumalı Mevduatın büyüklüğü yaklaşık 125 milyar dolara ulaştı. Bu kadar büyük bir rakamla ilgili siz gerçekleri niye gizliyorsunuz?” dedi.

Orta Vadeli Program: Biraz gerçekçi, biraz hayalci, çokça karnından konuşuyorOrta Vadeli Program: Biraz gerçekçi, biraz hayalci, çokça karnından konuşuyor

Babacan: Ölme eşeğim ölme

Babacan basın toplantısında hükümeti faiz artırımları nedeniyle de eleştirdi. Hükümetin ilk üç ayında tam üç kez faiz artırıldığını belirten Babacan “Söyleyecek hiçbir sözünüz yok mu? Sayın Erdoğan bu millete bir açıklama borcunuz var. Faizin tek haneli olduğu dönemdeki bürokratlara da bir özür borcunuz var. Bir helalleşme borcunuz var. Her konuda konuşuyorsunuz faiz konusunda niye 100 gündür susuyorsunuz?” diye konuştu.

Erdoğan’ın seçimden önce ‘Vatandaşlarımız müsterih olsun, enflasyonu yine tek haneye indireceğiz’ dediğini belirten Babaçan ancak yıl sonu için enflasyon öngörüsünün önce yüzde 58’e, yeni açıklanan Orta Vadeli Program’da ise yüzde 65’e çıkarıldığını vurguladı.

Yüzde 65 rakamının da gerçekler karşısında iyimser kaldığını belirten Babacan “Piyasa beklentisinin yüzde 70-75 aralığına çıktığını hatırlatalım. 5 yıldır enflasyonun tek haneye ineceğini yüzleri kızarmadan tekrar edenler, şimdi kağıt üstünde bile ancak 2026’da tek haneli enflasyon öngörüyorlar. Unutmayalım, OVP’de tek haneli enflasyon için koydukları hedef ta 2026’nın sonu. Ölme eşeğim ölme” dedi.

TÜİK’in enflasyonla mücadelesi bitsin ama…TÜİK’in enflasyonla mücadelesi bitsin ama…

‘TÜİK’in yönetimini değiştirin’

Temmuz ve ağustos hariç her ay piyasa beklentilerinin altında enflasyon verisi açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) Babacan’ın yaylım ateşinden payını aldı. “Seçimden evvel bana ekonomiyi sorduklarında en çok hangi kelimeyi açıklamıştım hatırlıyor musunuz? Güven. Hala aynı noktadayım” diyen Bacan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Erdoğan zamanında benim yakın çalıştığım bazı ekonomi kurmaylarını iş başına getirerek 2015’ten beri kendi yarattığı güven bunalımını çözebileceğini düşünüyor. Bu güven bunalımı bir iki atamayla düzelmez. Oysa enflasyonu doğru ve gerçekçi hesaplamasını beklediğimiz kurumla, TÜİK’le alakalı tek bir adım atıldı mı, görev değişikliği yapıldı mı? Son bir ayda enflasyonu biraz yüksek açıkladı diye herkes diyor ki ‘acaba TÜİK bundan sonra değişecek mi? Yalana alışanı geri döndüremezsiniz. Eğer şeffaflık diyorsanız, rasyonalite diyorsanız, güven diyorsanız TÜİK yönetimini tamamen değiştirin. Etkin ve bağımsız bir yönetim yapısı oluşturun. Yeniden kredibilite kazanana kadar TÜİK’in mutlaka dış denetime tabi tutulması lazım.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler