Bakana göre kırmızı ette ‘küçük bir sıkıntı’ oldu

İstanbul’da şubatta kırmızı et ve kıyma fiyatı yüzde 114,27; Türkiye genelinde ise yüzde 85 artarken Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan konuya ilişkin ‘kesime az hayvan gitti, küçük bir sıkıntı oldu’ açıklaması geldi.

Ekonomi 19 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Bakan Ömer Bolat, 'Varsa yoksa sığındıkları market. İşte bir ürünün fiyatı zıpladı diye onu istismar etmeye çalışıyor' dedi.

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) araştırmasına göre İstanbul’da şubat ayında kırmızı et ve kıyma fiyatı yüzde 114,27 artarken Ulusal Kırmızı Et Konseyi “Ramazan Ayı Öncesi Kırmızı Et Sektöründe Durum Değerlendirmesi” raporuna göre kırmızı et fiyatları son bir yılda yüzde 85 artış gösterdi. Böylece bir kilo et için yapılan üretim maliyeti 319 lira, piyasa fiyatı 325 lira oldu. Partisinin İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleriyle toplantı yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat kırmızı et fiyatlarındaki artışa ilişkin de konuştu.

İstismar ediliyor

Bakan Bolat AK Parti döneminde İzmir’e 455 milyar liralık kamu yatırımı yapıldığını anlatarak “Bize oy vermediler, bizi seçmediler diye icraatlardan, hizmetlerden asla mahrum bırakılmadı İzmir. Türkiye’nin her tarafına ne yapılıyorsa İzmir’e de fazlasıyla yapıldı” dedi. Hükümetin ve AK Parti belediyelerinin yaptıkları hizmetleri kendileri yapmış gibi anlatmaya çalışanlar olduğunu belirten Bolat şunları söyledi: “Varsa yoksa sığındıkları market. İşte bir ürünün fiyatı zıpladı diye onu istismar etmeye çalışıyor ama bu seçimde soğan, patates istismarı yapabiliyorlar mı? Şeker, ayçiçek yağı, domates, salça, biber… Yapamıyorlar. Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu. Kesime daha az hayvan gönderilince orada küçük bir sıkıntı oldu. Onun üzerinden ramazan, seçim, ücret artışları üst üste gelince konuyu istismar etmeye çalıştılar ama 1 Nisan günü göreceksiniz bu istismar siyaseti bitecek. Hizmet, eser siyaseti başlayacak.”

İhracat hedefini 377 milyar dolara çıkardı

Bolat organize sanayi bölgesi sayısını 190 civarından 348’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, 34’ü de Tarım ve Orman Bakanlığında olmak üzere 382’ye çıkardıklarını anlatarak buraların üretime, ihracata büyük katkı verdiğini dile getirdi. İzmir’in yıllık yaklaşık 24 milyar dolar ihracat, 13 milyar dolar da ithalat yaptığına işaret eden Bolat sanayinin gelişmesinde yerli üretim ve ihracat pazarlarının artışının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Bakan Bolat bakanlık olarak ihracatın artması için çok çalıştıklarını anlatarak şöyle konuştu: “Geçen yılı rekor bir ihracat rakamıyla 256 milyar dolar mal ihracatı, 100 milyar dolar hizmet ihracatı olarak kapamıştık. Bu sene inşallah hedefimiz 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı şeklinde ülkemize 377 milyar dolar döviz kazandırmak. Bu noktada Ticaret Bakanlığı olarak gerek ihracat destek modüllerimiz gerekse Merkez Bankamızın kaynakları üzerinden ihracatçılarımıza reeskont kredileri, Eximbank’ın kredi ve sigorta sistemleri ve bakanlık olarak bütçemizden yaptığımız destek programlarıyla tüm ihracatçılarımıza yardımcı olmaya gayret ediyoruz.”

Kırmızı etin fiyatı 1000 lira olur mu?Kırmızı etin fiyatı 1000 lira olur mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.