Bakanlık açıkladı: Dünyada ihracat küçülürken Türkiye’ninki arttı

Ticaret Bakanlığı Dünya Ticaret Örgütü'nün 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistiklerini paylaştı. Buna göre Türkiye'nin ihracatı yüzde 3,6 oranında artarak 63 milyar 603 milyon dolara çıktı. Dünya ihracatı ise yüzde 0,6 düştü.

Ekonomi 2 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yİhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70’in üzerine çıkmakla birlikte hâlâ yüzde 80’in altında (Yüzde 74.4). Böyle bir oranla Türkiye’nin cari açığını değil kapatması, 30 milyar doların altına indirmesi bile çok zor.

Ticaret Bakanlığı Türkiye’nin ihracatının 2024 yılı ilk çeyreğinde arttığını açıkladı. Bakanlık sosyal medya hesabından “Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artmaya devam etmektedir” başlığı ile bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayınlanan 2024 yılı ilk çeyrek dış ticaret istatistikleri kapsamında 2024 yılı ilk çeyreğinde dünya ihracatı yüzde 0,6 oranında düşüş ile 5 trilyon 919 milyar dolar olur iken ülkemizin ihracatı yüzde 3,6 oranında artış ile 63 milyar 603 milyon dolar oldu. Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında ise dünya ihracatı yüzde 4,2 oranında düşüşle 23 trilyon 808 milyar dolar olurken ülkemiz ihracatı yüzde 0,8 oranında artışla 257,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.”
Küresel ihracattaki düşüşe rağmen Türkiye’nin ihracatında artışların devam ettiğini belirtilirken, bu kapsamda yıllıklandırılmış ihracatın küresel ihracattan aldığı paydaki artış eğilimi 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiş ve 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık artış ile yüzde 1,082 seviyesine yükseldi.
Açıklamada “Ticaret Bakanlığı olarak katma değer, inovasyon ve rekabetçilik odaklı ihracat perspektifinde sürdürdüğümüz politika ve stratejilerle Türkiye’nin küresel ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için tüm gücümüzle çalışmalara devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu daha da güçlendirmek için küresel ticaretteki eğilimleri en iyi şekilde değerlendirip elde ettiğimiz kazanımları artırarak devam ettireceğiz” dendi.

İhracatta çarpan etkisi yaratacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sosyal medyası X’te yaptığı paylaşımla ihracattaki artışa dikkat çekti. Yılmaz’ın o paylaşımı şöyle: “Dünya’da ihracat daralırken bölgemizdeki jeopolitik olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat artışı devam ediyor. Sonuç olarak dünya ihracatından aldığımız pay büyüyor. Artan pazar payımız dünya ekonomisinde yaşanacak canlanmanın ihracatımızda çarpan etkisini artıracaktır.”

Mayısta ihracat zirve yaptı, dış ticaret açığı da hızlı düştüMayısta ihracat zirve yaptı, dış ticaret açığı da hızlı düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.