Bakan ‘Fiber internette çok büyüdük’ dedi ama hızı söylemeyi unuttu

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Türkiye'nin Avrupa'da eve kadar altyapıda 18 milyon haneye ulaşan internet altyapısıyla Fransa’nın ardından ikinci sırada yer aldığını belirtti ancak hızını söylemeyi unuttu.

Ekonomi 31 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Bakan Uraloğlu, “Yönetmelikle düzenlenen elektronik mühürler de elektronik imza mevzuat kapsamında faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından verilebilecek” dedi.

Fiber altyapı konusunda geçen hafta pembe bir tablo çizerek Türkiye’nin bu alanda Avrupa’nın en hızlı gelişen ülkelerinin başında geldiğini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun önemli bir detayı unuttuğu ortaya çıktı.

FTTH Avrupa Konseyi’nin (FTTH Council Europe) ülkelerin fiber altyapısıyla ilgili verilerin derlendiği “FTTH/B Market Panorama Araştırması” sonuçlarıyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Uraloğlu “Eve kadar fiber altyapıda 18 milyon haneye ulaşan altyapısıyla Türkiye, Fransa’nın ardından Avrupa’nın ikinci ülkesi konumuna yükseldi. Her geçen yıl artan yatırımlarımızın meyvesini alarak Avrupa’nın zirvesine oynuyoruz. İnanıyorum ki çok yakın zamanda da fiber altyapıda ülkemiz Avrupa’nın lideri olacak” demişti. FTTH Avrupa Konseyinin bir önceki raporunda Türkiye’nin fiber altyapıda üçüncü sırada yer aldığını anımsatan Uraloğlu bir yılda 2,5 milyona yakın eve fiber internet altyapısı götürdüklerini belirtirken söz konusu hizmetin hızı konusunda bilgi vermeyi unuttu.

Almanya merkezli Statista’ya göre fiber internet hızında Türkiye’nun durumu pek de parlak değil.

En hızlı fiber internet Singapur’da

Statista’nın verilerine göre Ocak 2024 itibarıyla dünyada en hızlı geniş bant fiber internet 278 Mbps ile Singapur’da bulunuyor. Singapur’u 275 Mbps ile Hong Kong izliyor. Birleşik Arap Emirlikleri ise üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye internet hızı bakımından Statista’ya göre “Dünyanın En Hızlı 25 Ülkesi” arasına giremiyor.  Listedeki son ülke olan Macau’nun internet hızı 159.16 Mbps. Yine Statista’nın geçen yılki verilerine göre Türkiye ortalama 45 Mbs civarında dolaşan geniş bant internet hızıyla, yaygınlık açısından Uraloğlu’nun deyişiyle “daha büyük hayaller kurması gereken bir döneme ulaşmış” olmasına karşılık Avrupa’da en alt sıralarda yer alıyor.

En çok şikayet yavaşlıktan

Tüketicilerin satın alma kararlarıyla ilgili ön araştırma yaptığı platformlardan Şikayetvar’ın verilerine göre kullanıcılar en çok internetin yavaşlığından şikayet ederken yeni zamlarla birlikte hizmetin çok pahalı olduğu da platform üstünden dile getirilmişti. Ayrıca halihazırda taahhüt hızının altında internet hizmeti alan kullanıcılar sözleşmeden vazgeçmeleri durumunda yüksek cayma bedeli ödemek zorunda kaldıklarını vurgulamışlardı. İnternetin sürekli kopması, aboneliklerin geç bağlanması, müşteri hizmetlerinin ilgisizliği şikayet edilen diğer konular olarak öne çıkmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.