Bankacılık sektöründe hareketli hafta

Ziraat Bankası, 2,5 milyar TL sermayeli Ziraat Dinamik Banka ile dijital bankacılığa adım atıyor. Dünyanın en büyük markalık bebek bezi ve temizlik kağıdı üreticilerinin sahibi Hayat Holding de faaliyet izni aldığı Türkiye'nin ilk şubesiz dijital bankası Hayat Finans ile bankacı oluyor.

Ekonomi 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2 yeni banka kurulmasını ve 1 bankaya faaliyet izni verilmesini kararlaştırdı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, Ziraat Bankası ve iştiraklerinin ortaklığıyla 2,5 milyar TL sermayeli Ziraat Dinamik Banka ismiyle bir dijital banka kurulmasına karar verildi. Böylelikle 1863 yılında Mithat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları’nın devamı olan Ziraat Bankası, dijital bankacılığa “banka kurarak” ilk adımı atıyor.

Bu arada dünyanın en büyük markalı bebek bezi ve temizlik kağıdı, yonga levha ve MDF üreticilerini bünyesinde bulunduran Hayat Holding de, Türkiye bankacılık ve finans sektörünün ilk şubesiz dijital bankası Hayat Finans’ı kurdu. BDDK’dan faaliyet iznini alarak, Türkiye’nin ilk dijital bankası olma unvanını kazanan kuruluş, Hayat Finans Katılım Bankası A.Ş. adıyla faaliyetlerine başlayacak. 1,5 milyar lira başlangıç sermayeli olarak kurulan ve sadece dijital kanallarda hizmet verecek olan Hayat Finans Katılım Bankası A.Ş.’nin ana ortakları yüzde 50-50 hisse ile Hayat Holding iştirakleri Hayat Kimya A.Ş. ve Kastamonu Entegre A.Ş. oldu.

Ortaklar dünya devi

Dünyanın 4. büyük markalı bebek bezi üreticisi, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika’nın ise en büyük temizlik kağıtları üreticisi olan Hayat Kimya A.Ş. Bingo, Molfix, Molped, Papia, Familia ve Evony gibi 16 güçlü markasıyla tüm dünyada milyonlarca tüketiciye ulaşıyor. Hayat Finans’ın diğer ortağı Kastamonu Entegre A.Ş. ise ağaç bazlı panel üretiminde MDF ve yonga levha üretimiyle Türkiye’nin lider, Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 4. büyük üreticisi konumunda.

Konu ile ilgili açıklama yapan Hayat Finans Katılım Bankası Genel Müdürü M. Murat Ertem, müşterilerine tüm finansal hizmetleri bir mobil uygulamayla masrafsız, hızlı, güvenilir ve basit şekilde sunacaklarını belirterek, “İşbirliklerimiz ve teknoloji platformlarımızın oluşturduğu dijital ekosistem ile hayatı kesintisiz yaşatan banka olma vizyonumuzu gerçekleştireceğiz” dedi.

BDDK tarafından hazırlanan ve 1 Ocak 2022’de yürürlüğe giren ‘Dijital Bankalar Hakkında Yönetmelik’ kapsamında ilk başvuruyu Hayat Holding yapmıştı. Ardından başvuru 21 Nisan 2022 tarihinde onaylanmıştı. Ardından yaklaşık 1 yıl süren denetimlerin ardından faaliyet izni verildi.

Dijital bankacılık ne demek?

Dijital bankacılık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “şubesiz bankacılık” kavramıyla aynı anlamda kullanılıyor. Bankacılık ihtiyaçlarının, şubeye gitmeye gerek kalmadan telefonla ya da internet üzerinden karşılandığı bankacılık kanalını ifade ediyor. Şubesiz bankacılığı, geleneksel bankacılıktan ayıran temel fark, fiziksel olarak gidilmesi gereken bir şubenin bulunmaması ve gerçekleştirilmek istenen bankacılık işlemleri için şube personeline ihtiyaç duyulmaması oluyor. Dijital bankacılıkta, bankacılık ihtiyaçları, şubeye gitmeye gerek kalmadan telefonla ya da internet üzerinden karşılanıyor.

Masrafsız bankacılık olarak da bilinen dijital bankacılık, standart bankacılık işlemleri için alınan pek çok ücreti de tarihe karıştırıyor. Örneğin para transfer ücreti gibi masrafları kullanıcıya yansıtmıyor. Bununla beraber, avantajlı faiz oranları ve çeşitli konularda farklı kampanyalar düzenleyerek banka müşterilerini hızla dijital mecraya çekiyor.

Irak sermayesi de geldi

Ayrıca Iraklı  Al Handal Intenational Group’un ortaklarından Hardan Ayyed, Mohammed Noori Ayyed, Noor Ayyed, Vadeea Ayyed ve Vedat Ayyed’in kurucu ortakları olduğu  600 milyon TL kuruluş sermayeli Asır Yatırım Bankası A.Ş. ismiyle bir banka kurulmasına izin verildi. Iraklı Alhandal grubunun ortakları arasında yer alan Ayved ailesinin bankacılık, gayrimenkul geliştirme, turizm, otelcilik alanında Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve Türkiye’de projeleri bulunuyor. Grubun Ashur International Bank for Investment adıyla 2005 yılında kurduğu banka da, Irak’ın ticari işletmeler ve bireyler için tam bankacılık hizmetleri paketi sunan ilk yatırım bankalarından biri.

BDDK: Bankalar bu yıl kâr payı dağıtabilir

BDDK, bankaları biraz gevşetti

BDDK’nın son adımından sonra bakalım bankalar ne kadar döviz bozduracak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.