Bankacılık sektöründe kara yıl: 61 bin kişi işsiz kaldı

Küresel bankacılık sektörü 2023'te 61 bin kişiyi işten çıkardı. Bu rakam 2007-08 küresel mali krizden sonra bankalar tarafından yapılan en büyük işten çıkarma oldu. Önümüzdeki yıl işten çıkarmalar daha da artabilir.

Ekonomi 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Bu yıl işten çıkarılan 60 bin kişi 2007-08 küresel mali krizi sırasında aynı bankalar tarafından işten çıkarılan 140 bin kişiden sonra en büyük rakam oldu.

İngiltere’nin önde gelen ekonomi gazetesi Financial Times’ın hesaplamalarına göre dünyanın en büyük yirmi bankası 2023 yılında en az 61 bin 905 kişiyi işten çıkardı. Bu, 2007-08 küresel mali krizi sırasında aynı bankaların işten çıkardığı 140 bin kişiden sonra en büyük rakam oldu.

Dünyayı kirletenleri finanse eden bankacılık sistemiDünyayı kirletenleri finanse eden bankacılık sistemi

İsviçreli bankalar çıkarmada lider

Tek bir kurum tarafından yapılan en büyük işten çıkarma eski rakibini satın alan İsviçreli UBS’den geldi. Credit Suisse’in UBS tarafından devralınması toplam 13 bin kişinin işine mal oldu. Önümüzdeki yıl daha büyük işten çıkarma dalgaları bekleniyor.
2023’ün ikinci en büyük işten çıkarmasını yapan Wells Fargo küresel personel sayısını 12 bin kişi azaltarak 230 bine indirdiğini açıkladı. Banka sadece üçüncü çeyrekte kıdem tazminatı maliyetleri için 186 milyon dolar harcadığını ve yedi bin kişinin işten çıkarıldığını söylemişti.

Yılın ikinci yarısında işten çıkarmalar arttı

Wall Street’in diğer büyük bankaları da işten çıkarma programlarına 2023’te devam etti. Citigroup beş bin, Morgan Stanley 4 bin 800, Bank of America dört bin, Goldman Sachs 3 bin 200 ve JPMorgan Chase bin kişiyi işten çıkardı. Wall Street’in büyük bankaları 2023 yılında toplamda en az 30 bin kişiyi işten çıkardı.
Finansal hizmetler danışmanlık grubu Coalition Greenwich’in verileri de en büyük yatırım bankalarının yılın ilk yarısında personel sayısını yüzde 4 oranında azalttığını ve yılın ikinci yarısında daha fazla işten çıkarma yapıldığını gösterdi.

Bankacılık sektörünün kârı enflasyona yenildiBankacılık sektörünün kârı enflasyona yenildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.