Bankalar düşük faizli devlet kağıdı almaktan kurtuldu

Merkez Bankası bir sadeleşme adımı daha atarak belirlediği menkul kıymet tesisine tabii yükümlülüklerinde belirlediği hedeflere ulaşamayan bankalara düşük faizli Hazine kağıdı alma zorunluluğu getiren menkul kıymet tesisi uygulamasını kaldırdı.

Ekonomi 9 Mayıs 2024
TCMB menkul kıymet tesisini kaldırırken, kredi büyümesini sınırlayıcı zorunlu karşılık uygulamasında da değişiklik yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankaların döviz cinsinden yükümlülüklerini azaltmak, Türk Lirası’nın değerini korumak ve kredi büyümesini yavaşlatmak için Hazine ve Maliye eski bakanı Nureddin Nebati döneminde devreye alınan menkul kıymet tesisi uygulamasını kaldırdı. Uygulama söz konusu alanlarda hedefe ulaşamayan bankaların belli miktarda ucuz vadeli düşük faizli devlet iç borçlanma senedi almasını zorunlu kılıyordu. TCMB bu arada kredi büyümesini sınırlayıcı zorunlu karşılık uygulamasında da değişiklik yaptı. Merkez Bankası’ndan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam etmektedir.

6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.”

TCMB’nin 6 Nisan’daki duyurusunda, menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürülmesine, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın da sonlandırılmasına karar verildiği açıklandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.