Seçim öncesi kredi musluğu açılıyor: Bankalara KKM kamuflajlı 125 milyar lira kaynak

Merkez Bankası kasımda yüzde 25'den 30'a yükselttiği altı aya kadar vadeli KKM'deki zorunlu karşılık oranını yeniden yüzde 25'e düşürdü. Böylece 125 milyar TL'lik likidite daha yaratıldı. Bankaların seçim öncesi kredi pompalaması mümkün artık.

Ekonomi 30 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın aldığı yeni kararla bankalara 125 milyar TL'lik likidite yaratılacak.

Kasım ayı başında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının cazibesini azaltmak için altı aya kadar olan vadelerde zorunlu karşılık oranını yüzde 25’ten 30’a çıkaran Merkez Bankası (TCMB) geri adım attı. Resmi Gazete’de yayınlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’le zorunlu karşılık oranı yeniden yüzde 30’dan 25’e indirildi. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı da yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltildi. Daha önce alınan kararla 1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayan mevcut hesaplar ise vade sonunda yenilenmediği için uygulama sadece kasım ayından bu yana KKM hesabı olanlar için geçerli olacak. Böylece yaklaşık 2,5 trilyon liralık KKM hesapları üzerinden değerlendirildiğinde TCMB bankalara 125 milyar TL’lik likidite sağlamış olacak. Bu nakit 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde bankaların elini rahatlatacak, faiz oranları da indirilirse büyük bir kredi bombasına dönüşebilecek.

TCMB’nin internet sitesinde konu hakkındaki açıklamada “Bu düzenlemelerle TL mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edilmektedir” dendi. Ama uygulamada miktarsal sıkılaştırma değil gevşeme var. Açıklamaya göre sadeleşme süreci ve miktarsal sıkılaştırmaya ilişkin adımlar Para Politikası Kurulu’nun (PPK) ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edecek. PPK’nın 25 Ocak 2024 tarihli kararında devam eden sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın makro ihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği belirtilirken sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği bildirilmişti.

Bir devrin sonu: TL dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılamayacakBir devrin sonu: TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılamayacak

Enflasyonu düşürüyormuş gibi yapmak

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu uygulamanın amacının TL mevduatı artırmak olduğuna dikkat çekerek “Amacı enflasyonu düşürüyormuş gibi yapmak” yorumu yaptı.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de şu yorumu yaptı:

KKM'den son iki ayın en büyük çıkışıKKM’den son iki ayın en büyük çıkışı

KKM'den 47,5 milyar lira daha çıktı, TL mevduatındaki artış sürüyorKKM’den 47,5 milyar lira daha çıktı, TL mevduatındaki artış sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.