Batmanın eşiğindeki First Republic Bank, parayı bastırana satılacak

Müşterilerinin 100 milyar dolardan fazla mevduat çekmesi üzerine batma tehlikesiyle karşı karşıya kalan First Republic Bank için dün ABD'li düzenleyici kurum Federal Mevduat Sigorta Kurumu, dev bankalardan dün son tekliflerini aldı. Adı geçen bankalar arasında JPMorgan, PNC ve Bank of America var.

Ekonomi 1 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

ABD’li düzenleyici kuruluşlar, bir belirsizlik dönemini sona erdireceğini umarak, bankalardan zor durumdaki First Republic Bank için en iyi ve nihai devralma tekliflerini dün öğleden sonraya kadar vermelerini istedi. Kaynaklara göre JPMorgan Chase ve PNC, kazanan bankaya derhal satılacak olan zor durumdaki kredi kuruluşu için teklif verenler arasında yer alıyor. CNBC’nin durum hakkında bilgi sahibi olan diğer kişilere dayandırdığı haberine göre, Bank of America da First Republic Bank için potansiyel teklifi değerlendiren diğer birkaç kurum arasında yer alıyor.

Bankanın yeni sahibi bugün açıklanabilir

Fed tutanaklarında 'Bankacılık krizi yıl sonunda hafif resesyona yol açabilir' vurgusuFed tutanaklarında ‘Bankacılık krizi yıl sonunda hafif resesyona yol açabilir’ vurgusu

Federal Mevduat Sigorta Kurumu liderliğindeki düzenleyiciler kabul edilebilir bir teklif alırsa, First Republic’in yeni sahibinin bugün açıklanması mümkün. First Republic ihalesinin orta ölçekli ABD bankaları için çalkantılı bir dönemi sona erdirebileceği belirtiliyor. Mart ayında Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflas etmesinden bu yana dikkatler Amerikan bankacılık sisteminin en zayıf halkası olarak First Republic’e çevrilmişti. Geçen ay yüzde 90 değer kaybeden First Republic’in, durumunun ne kadar vahim olduğunu açıklamasının ardından geçen hafta da hisseleri sert düştü.

Büyük bankaların desteği de kurtaramadı

Teknoloji startup topluluğuna hitap eden SVB gibi First Republic de Kaliforniya merkezli özel bir kredi kuruluşuydu. Zengin Amerikalılara hizmet vermeye odaklanmış ve onları bankada nakit bırakmaları karşılığında düşük faizli ipoteklerle ikna etmişti. Geçen pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, SVB’nin çöküşünün ardından First Republic müşterilerinin 100 milyar dolardan fazla mevduat çekmesiyle mali olarak oldukça zayıflamıştı.

Geçen ay SVB ve Signature Bank’ın iflası sonrası First Republic Bank da finansal zorluk yaşamıştı. Mart ortasında Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase ve Wells Fargo’nun aralarında bulunduğu 11 büyük banka, First Republic Bank’a destek olmak ve bankacılık sektöründeki güveni sağlayarak bankalardan kaçışların yayılmasını önlemek amacıyla toplam 30 milyar dolar mevduat aktaracağını duyurmuştu.

Küresel bankalar 459 milyar dolar ucuzladıKüresel bankalar 459 milyar dolar ucuzladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.