Baykar’ın Suudi Arabistan seferinden kazancı 3 milyar doların üzerinde

Türkiye'nin önde gelen insansız silahlı hava aracı üreticisi Baykar'ın, Suudi Arabistan ile yaptığı ihracat anlaşmasıyla teknoloji transferi ve ortak üretim konusunda da iş birliği gerçekleştirilecek.

Ekonomi 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İhracat ve işbirliği anlaşmasını Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzalamıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki Körfez ziyareti sırasında Suudi Arabistan ile Türkiye’nin önde gelen insansız silahlı hava aracı üreticisi Baykar arasında imzalanan ihracata ilişkin anlaşmanın mali boyutları ortaya çıkmaya başladı.

SavunmaSanayiST.com adlı savunma sanayi ve askeri havacılık haber platformu sosyal medya hesabından Türkiye’nin bugüne kadar tek kalemde imzaladığı en büyük savunma sanayi ürünü ihracatı anlaşmasının mali boyutunu şöyle duyurdu:

Suudi Arabistan ile imzalanan sözleşmenin detayları henüz bilinmese de Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ihracatın AKINCI TİHA (Taaruzi İnsansız Hava Aracı) ile ilgili olduğunu açıklamıştı. Bayraktar açıklamasında “Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Bayraktar AKINCI TİHA ihracatı ve iş birliği sözleşmesi imzaladık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi hayırlı ve uğurlu olsun.” demişti.

Suudi Arabistan’a AKINCI TİHA için eğitim, teknik destek ve lojistik hizmetleri de sağlanacak.

Yüksek faydalı yük kapasitesine sahip AKINCI TİHA, bir F-16 savaş uçağının kullanabildiği hemen hemen bütün mühimmatları kullanabiliyor. BAYKAR bu özelliği sayesinde şu ana kadar anlaşma imzaladığı Suudi Arabistan’ın dışında  7 farklı ülkeye AKINCI TİHA’nın ihracatını gerçekleştirdi.

Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı

Erdoğan’ın Körfez turunun ilk durağı olan Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde gerçekleştirilen görüşmeler sonrası düzenlenen imza töreninde işbirliği anlaşmasını Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzalamıştı. Baykar Genel Müdürü Bayraktar, “Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Bayraktar Akıncı TİHA ihracatı ve iş birliği sözleşmesi imzaladık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi hayırlı ve uğurlu olsun” demişti.

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’lar Suudi Arabistan Ordusu’nun envanterine girecek. Anlaşma kapsamında Baykar tarafından eğitim, teknik destek ve lojistik hizmetleri de sağlanacak. Yapılan kapsamlı anlaşmayla birlikte gelecek süreçte iki ülkenin yüksek teknoloji geliştirme yeteneğini ileriye taşımak için teknoloji transferi ve ortak üretim konusunda da iş birliği gerçekleştirilecek.

Erdoğan Körfez turuna son gaz devam ediyor: Katar'da da işbirliği anlaşması imzalandıErdoğan Körfez turuna son gaz devam ediyor: Katar’da da işbirliği anlaşması imzalandı

NATO VE AB ülkeleri ile sözleşmeleri var

Baykar, Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla birlikte 2023 yılına 370 milyon dolarlık Bayraktar TB2 için yapılan ihracat sözleşmesiyle başladı. Romanya’ya gerçekleştirilen ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girdi. Baykar 2022’de 1 milyar 180 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren şirketi olan Baykar’ın 2022 cirosu 1,4 milyar dolara ulaştı. Bayraktar TB2 SİHA için 30 ülkeyle, Bayraktar Akıncı TİHA için ise şimdiye kadar 6 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.