Tuz Gölü’nün allı turnalarına veda mevsimi geldi
60 yıl önce 22 bin Türk'ün göç ederek başlattığı süreçte Belçika'da yaşayan Türk nüfusu günümüzde 250 binin üstüne çıktı. Bu durum iki ülke toplumu arasındaki kültürel zenginliği artırmakla birlikte ticari açıdan da dengeli bir ortam doğuruyor.
Afyon, Eskişehir ve Kayseri illeri ağırlıklı olmak üzere 1963-1965 yılları arasında başlayan ilk göç dalgasında 22 bin kişinin taşındığı Belçika’daki Türk kökenli vatandaş sayısı bugün itibariyle 250 binin üstüne çıktı. Ülkede çok sayıda Türk kökenli vatandaş olması iki ülkenin kültürel zenginliğini artırırken ticaret hacminin gelişmesine de katkı yapıyor.
Türkiye, Belçika’ya 2022 yılında 4 milyar 780 milyon dolar, 2023 yılında ise 4 miyar 360 milyon dolar ihracat yaptı. Belçika’dan da 2022 yılında 4 milyar 24o milyon dolar, 2023 yılında ise 4 milyar 300 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi. Veriler Belçika’nın, Türkiye için dengeli ticaret yaptığı ender AB üyesi ülkelerden birisi olduğunu gösteriyor. İki ülke arasındaki dengeli ticaret hacmi, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Merkez Bankası verilerine göre 2002-2023 döneminde Türkiye’deki Belçika kaynaklı doğrudan yabancı yatırımlar 9 milyar doları bulurken, 2001-2022 yılları arasında Türkiye’den Belçika’ya yapılan doğrudan yatırımlar 5.7 milyar dolar oldu.
Belçika Başkonsolosu Tim Van Anderlecht 16 Temmuz 1964’te Türk işçilerin Belçika’ya göçünü kolaylaştırmak amacıyla imzalanan göç anlaşmasının 60. yılının kutlandığına dikkati çekerek şunları söyledi:
“Bu anlaşmayla iki ülke arasında güçlü bir işbirliğinin de temelleri atıldı. 1963- 1965 yılları arasında başlayan ilk göç dalgasında Afyon, Eskişehir ve Kayseri illeri ağırlıklı olmak üzere 22 bin kişinin taşındığı Belçika’da, bugün 250 binin üzerinde Türk kökenli vatandaş yaşıyor. 60 yılda nüfus 10 katın üzerinde arttı. Bu kişiler Belçika ekonomisine iş gücü ve emeğiyle katkı sunuyor.”
Türkiye ile Belçika arasında 60 yıldır hem kültürel hem de ekonomik olarak bağlarının her geçen yıl daha da güçlendiğini vurgulayan Van Anderlecht “İki ülke arasında dengeli bir ticaret hacmi var. Hedef ise en kısa sürede bu rakamı daha da yukarıya taşımak” dedi.
Göç anlaşmasıyla birlikte iki ülkenin kültürel olarak birbirini daha yakından tanıdığına dikkati çeken Van Anderlecht bu durumun doğrudan yatırımları da pozitif etkilediğini kaydetti. Van Anderlecht “Öyle ki bugün Türkiye’ye yatırım yapan Bekaert, Betafence, Puratos, La Lorraine, Soudal, Katoennatie, Essers, Ontex, Reynaers Aluminium gibi Belçikalı şirketlerimiz var. Bu şirketlerimiz Türkiye ekonomisi ve istihdamına güçlü bir katkı sunuyor” diye konuştu. 2002-2023 yılları arasında Belçika’dan doğrudan yapılan yatırım miktarının 9 milyar doları bulduğunu anlatan Van Anderlecht Türkiye’ye yatırımların devam edeceğini söyledi.
Son yıllarda Türk şirketlerinin de Belçika’ya yatırımlarını artırdığını aktaran Van Anderlecht “Bunlar arasında dev satın almalar da oldu. Örneğin Türk şirketi Ülker’in Godiva’yı satın alması çok güçlü bir yatırım oldu. Yine Ciner Grubu Belçika’nın Lommel şehrinde bir cam fabrikası inşa ediyor. Bu da Belçika açısından önemli bir yatırım. Verilere göre 2001-2022 döneminde Türkiye’den Belçika’ya yapılan doğrudan yatırımlar 5.7 milyar doları buldu” diye konuştu.