Benzine zam geldi 36 TL’yi geçti

Büyük ÖTV zammı sonrası gelen zamlarla beraber akaryakıt fiyatları dudak uçuklatıyor. Motorine gelen 1 lira 55 kuruşluk ve benzine gelen 1 lira 32 kuruşluk zam sonrasında artan kur ve Brent petrolün 80 doların üzerine çıkmasıyla benzine 2 TL’lik zam daha geldi.

Ekonomi 25 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Benzine gelen 2 liralık zam ile litre fiyatı 36 liranın üzerine çıktı.

Benzin, iğneden ipliğe her ürünü etkisi alan alan zam yağmurundan bu hafta da payına düşeni aldı. Benzinin litre fiyatı dün gelen 2 TL’lik zammın ardından 36 TL’nin üzerine çıktı. Böylelikle benzin fiyatları 28 Haziran’dan bu yana geçen 27 günde tam yüzde 49,5 oranında zamlanmış oldu.

Akaryakıta bir gecede 6 lira ÖTV zammı geldi: Benzin 35, mazot 33 lira olduAkaryakıta bir gecede 6 lira ÖTV zammı geldi: Benzin 35, mazot 33 lira oldu

Toplu ulaşım zamları ne olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar toplu taşıma hizmeti veren belediyeleri de zorluyor. Bazı belediyeler zam yapıyor, bazıları da zam hazırlığı yapıyor. İstanbul’da bugün itibarıyla toplu taşımada 9,9 TL olan tam bilet ücreti maliyetleri karşılamıyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birkaç gün önce Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) getirdiği yüzde 57’lik zam talebi yüksek  bulunarak kabul edilmemişti. Ancak oran yüksek bulunmuş olsa da bir zam gelmesi kaçınılmaz. Toplu taşımada zamları en az düzeyde tutmanın bir başka yolu da kullanılan akaryakattın ÖTV almamaktan geçiyor. Ancak bütçedeki deliği yamamak için 1.1 trilyon liralık ek bütçeyi yasalaştıran hükümetin böyle bir öneriyi kabul etmesi mümkün görünmüyor.

Ankara'da toplu taşımaya yüzde 57,89 zamAnkara’da toplu taşımaya yüzde 57,89 zam

Kargo ücretleri de artacak

Pandemi sonrasında online platformlarda yoğunlaşan alışverişlerin de akaryakıt zamlarından etkilenmesi kaçınılmaz. Çünkü akaryakıt zamları, ürünleri tüketicinin ayağına kadar getiren kargo şirketlerinin maliyetlerini de arttıracak. Bu durumda kargocular yapacakları zamları alışveriş platformlarına ya da üreticilere yansıtacaklar. Fiyat artışlarının son yüklenicisi de nihai tüketici olacak.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.