Beyaz yakalının maaşı yaşam maliyetine de kiraya da zor yetiyor

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce’ye göre İstanbul’da mavi yakalılar gibi beyaz yakalı çalışanlar da yaşam koşulları bakımından geriye gidiş yaşadı. Maaşları hem yaşam maliyetini hem de kira giderini karşılamakta zorlanıyor.

Ekonomi 21 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İPA Başkanı Dr. Gökce'nin paylaytığı veriler kamuda ve özel sektördeki beyaz yakalı çalışanların maaşlarının artan yaşam maliyetleri karşısında eridiğini gösteriyor.

“Biz özel sektör bankaları arasında en yüksek maaşı verenlerden biriyiz. Ancak enflasyon, kiralar ve artan yaşam maliyetleri bizim çalışanlarımızı da etkiliyor. Son dönemlerde bekar çalışanlarımızın birkaçının bir araya gelerek İstanbul’un çeperlerinde yer aldığı düşünülen semtlerde ev kiralayıp işlerine o uzak semtlerden gidip geldiklerini duyuyoruz. Bu, gittikçe yaygınlaşan bir durum. Eskiden direktör düzeyindeki çalışanımız iki çocuğunu özel bir koleje gönderebilirken bugün bir çocuğu için bile bu fırsatı yaratmakta zorlanıyor.”

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökçe’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdaki veriler de yukarıda kiralardan yakınan banka genel müdürünü doğrularken kamuda ve özel sektördeki beyaz yakalı çalışanların maaşlarının artan yaşam maliyetleri karşısında eridiğini gösteriyor.

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökçe paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

“2020 yılı Ekim ayında kaymakam maaşları İPA yaşam maliyetinin 1,6 katıyken 2024 yılında 1,2 katına düştü. Uzman doktor maaşı yaşam maliyetinin 1,1 katıyken 0,9 katına, yaşam maliyetine denk olan mühendis maaşı 0,8’e indi. Yaşam maliyeti bakımından en büyük düşüşü genel müdürler yaşadı. Genel müdür maaşları 2020 yılı Ekim ayında yaşam maliyetinin 1,8 katıyken bu yıl 1,3’e düştü.

Özel sektöre temel olan kamuda verilen maaşlar İstanbul’da ortalama kira gideri karşısında da azaldı. Örneğin bir uzman doktor maaşıyla 2020 Ekim ayında 3,94 kira ödeyebilirken bugün maaşı ancak 2,6 kiraya yetiyor. Mühendis maaşları 3,39 ortalama kira bedelinden 2,37 kira bedeline düşerken avukat ve araştırma görevlisi maaşları 3,2 seviyesinden 2,2 seviyesine geriledi.

2020 – 2024 yılları arasında uygulanan politikalar nedeniyle Türk Lirası değer kaybetti, artan enflasyon özellikle düşük ve orta gelirlileri, çalışanları ve emeklileri yoksullaştırdı. Bugün mavi yakalılar gibi beyaz yakalı çalışanlar da yaşam koşulları bakımından geriye gidiş yaşıyor.”

 

İstanbul'da dört kişilik ailenin yaşam maliyeti 61 bin 523 TL'ye çıktıİstanbul’da dört kişilik ailenin yaşam maliyeti 61 bin 523 TL’ye çıktı

'Türkiye'de yaşam maliyeti çok arttı' diyen S&P asgari ücrete yüzde 30 zam bekliyor‘Türkiye’de yaşam maliyeti çok arttı’ diyen S&P asgari ücrete yüzde 30 zam bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.