Biden’dan Çin ürünlerine ilave gümrük vergisi

ABD Devlet Başkanı Joe Biden Çin ürünlerine beklenen vergi artışını gerçekleştirdi. 18 milyar dolar ticari hacme sahip Çin menşeli çip madencilik ürünleri ve elektrikli araçlara ilave gümrük tarifesi getirdi. 

Ekonomi 14 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, kritik endüstrilerdeki yerli üretimi desteklemek amacıyla Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma kararı aldı.

ABD’den Çin ürünlerine beklenen vergi artışı geldi. ABD Başkanı Joe Biden ABD’li üreticileri ucuz ithalattan korumak için tasarlanan bir önlem paketinin parçası olarak Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi getirileceğini açıkladı. Karar kapsamında daha önce eski ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük vergilerinin hiçbiri azaltılmadı. Biden bunlara ek olarak çip ve yeşil enerji gibi kritik sektörlerde tarifeleri artırma yoluna gitti.

Elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisinin yüzde 25’ten yüzde 100’e çıkarılmasının yanı sıra vergiler bataryalar için de artırıldı. Gümrük verileri lityum piller için yüzde 7,5’ten yüzde 25’e, kritik mineraller için sıfırdan yüzde 25’e, güneş pilleri için yüzde 25’ten yüzde 50’ye ve yarı iletkenler için yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılacak.

Çelik, alüminyum ve kişisel koruyucu ekipmanlara yönelik sıfır ila yüzde 7,5 arasında değişen gümrük vergileri yüzde 25’e yükselecek. Yeni gümrük vergileri 90 gün sonra yürürlüğe girecek.

Çin misilleme yapacak mı?

Beyaz Saray böylece 18 milyar dolar değerindeki Çin mallarına daha sıkı kısıtlamalar getirmiş oldu. Bu hamlenin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret gerilimini alevlendirmesi muhtemel görünüyor. Bu sürede Çin’in misilleme yapıp yapmayacağı da yakından izlenecek.

Kaynaklar bu kararın dört yıllık bir incelemenin ardından alındığını ve ucuz sübvansiyonlu Çin mallarının ABD pazarına akın etmesini engellemek üzere tasarlanmış önleyici bir tedbir olduğunu belirtti.

Biden, artan vergilerin Çin’in elektrikli araç sektöründeki kapasite fazlasına orantılı bir yanıt olduğunu söyledi. Ancak Biden’ın otomobil tarifeleri büyük ölçüde sembolik olarak görülüyor.

Trump’ın vaadiydi

Çinli elektrikli araçlar Donald Trump’ın başkanlığı sırasında gelen tarifelerle büyük ölçülerde ABD’nin dışında bırakılmıştı. Uzmanlar Pekin’in iç ihracatı artırmaya çalışması nedeniyle elektrikli araçların gelecekte bir tehdit olduğu görüşünde.

Mart ayında Trump bu yılın sonunda başkan seçilmesi halinde Çinlilere ait üretim tesislerinden gelen “her bir arabaya” yüzde 100 gümrük vergisi koyacağını söylemişti. Trump Çin’den ithal edilen tüm ürünlere uygulanan vergileri arttırma sözü vermişti.

Biden ise “Çin ile bir kavga arayışında olmadığını” ancak ABD’nin Çin’in “adil olmayan ekonomik uygulamalarına” karşı durması gerektiğini söylemişti.

Biden Çin menşeli elektrikli araçların vergisini dört katına çıkarmaya hazırlanıyorBiden Çin menşeli elektrikli araçların vergisini dört katına çıkarmaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.