Advertisement

Bir devrin sonu: Merkez Bankası’ndan swap ve depo alım işlemi atağı

Rezervlerini güçlendiren Merkez Bankası bir yandan alım içeren swap işlemlerine son verdiğini bankalara bildirirken, diğer yandan da dış yükümlülükleri azaldığı için yabancı ülkelerle yaptığı depo alım işlemlerini sonlandırmaya başladı.

Ekonomi 24 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Daha önce döviz ve altın borçlanan Merkez Bankası artık piyasalara borç veren konumuna geçecek. Ayrıca diğer ülkelerle depo alım ihalelerine de son verecek.

Son zamanlarda uyguladığı sıkı para politikasıyla rezerv biriktiren Merkez Bankası (TCMB) piyasadaki fazla likiditeyi çekmek ve dış yükümlülüklerde iyileşme sağlamak için yeni kararlara imza atıyor. TCMB bugün de hem uzun zaman aradan sonra döviz satışı içerecek spot satışı içeren swap ihalelerine başlama kararı alırken, diğer yandan da yabancı ülkelerle yaptığı depo işlemlerini sonlandırmaya başladı.

Spotta döviz satışı içerecek swap ihalelerine başlama kararı alarak piyasadaki fazla likiditeyi çekeceğini dün açıklayan TCMB döviz alımı içeren işlemlere ise yarın itibariyle son verdiğini bankalara bildirdi.

TCMB tarafından bankalara gönderilen ve Reuters tarafından görülen belgede “Kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son verilmiştir” ifadesi yer aldı.

TCMB 80 milyar doları aşan rezerv birikimi yaptığı yerel seçimlerden bugüne kadar geçen dönemde TL likidite fazlasını azaltmak için spotta döviz alımı içeren ihale açmıyor, aksine vadesi geleni de yenilemiyordu.

Böylece 2023’te 64.5 milyar dolara ulaşan lokal bankalarla yaptığı swap işlemleri altın için pazartesi günü sıfıra inerken dövizde ise bugün itibariyle sadece 140 milyon dolarlık bakiye kaldı.

TCMB TL sterilizasyon için lokal bankalarla spotta döviz satımı yönlü döviz ve altın swap ihalelerinde başlayacağını dün açıklamıştı. Piyasalarda spotta döviz veya altın satımı içeren ilk swap ihalesinin ne zaman açılacağı merakla bekleniyor.

Dış yükümlülükler azalınca depo alım ihalesini sonlandırdı

Diğer yandan TCMB, uyguladığı sıkı para politikası sonucunda rezerv biriktirerek dış yükümlükleri azaltınca yabancı ülkelerle yaptığı depo alım işlemlerini de sonlandırmaya başladı. TCMB’den yapılan açıklamada 2023 yılında Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığı belirtildi. TCMB’nin açıklaması şöyle:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemi karşılıklı mutabakat ile sonlandırılmıştır. Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar dolar karşılığı iyileşme sağlanmıştır.”

Şimşek: Rezervlerimiz güçlendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TCMB’nin Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işleminin sona ermesini değerlendirdi. Şimşek sosyal medyada yaptığı değerlendirmede “Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz” dedi. İşlemlerin sonlandırılması içinde “Suudi Arabistan ile ekonomik ve finansal konulardaki işbirliğimiz devam edecek” diye konuştu.

 

Merkez Bankası döviz ve altın borç verip piyasadan TL çekebilecekMerkez Bankası döviz ve altın borç verip piyasadan TL çekebilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.