Bir devrin sonu: TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılamayacak

Döviz kurlarındaki artışı önlemek için Aralık 2021'de başlatılan TL dönüşümlü KKM devri bitiyor. Merkez Bankası'nın aldığı kararla 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut hesaplar ise vade sonunda yenilenmeyecek.

Ekonomi 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
22 Aralık itibarıyla KKM hesapları 2,65 trilyon TL seviyesinde bulunuyor. Bunun büyük kısmını dövizden dönüşümlü KKM oluşturuyor.

Döviz kurlarındaki artışı önlemek için Aralık 2021’de eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından başlatılan Türk Lirası (TL) dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması yılbaşında sona eriyor. Merkez Bankası (TCMB), aldığı kararla TL dönüşümlü KKM yeni hesap açılışlarını sona erdirdi. Dövizden dönüşümlü KKM’de ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek. TCMB’den bankalara gönderilen yazıya göre, 1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılamayacak. Vade sonlarında mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının yenilemesi yapılamayacak. Dövizden dönüşümlü KKM’de ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

Bankalara giden yazıya göre, 1 Ocak 2024’ten önce açılan ve vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesapların vade sonu ve diğer işlemleri “mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından desteklenmesine ilişkin uygulama talimatı” hükümleri kapsamında yürütülecek.

TL mevduat faizi yüzde 51'e dayandı, KKM'deki çıkış yeniden hızlandıTL mevduat faizi yüzde 51’e dayandı, KKM’deki çıkış yeniden hızlandı

“Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile söz konusu hesapların açılma süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM 3.4 trilyon TL rekoruna ulaştıktan sonra 22 Aralık itibarıyla 2,65 trilyon TL seviyesinde bulunuyor. KKM’nin para birimi dağılımına ilişkin bir veri bulunmasa da büyük bölümü dövizden dönüşümlü mevduattan oluşuyor.

TCMB eylül ayı sonunda TL ile açılan KKM hesaplarında getirinin politika faizi ile belirlenen alt sınırını kaldırmış, bu süreç TL ile açılan KKM cazibesini ve kullanımını daha da azaltmıştı. TCMB bugün yayımladığı 2024 politika metininde de KKM hesaplarından TL hesaplara geçişin güçlenmesiyle bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme yapılacağını açıkladı.

Hakan Kara: Asıl önemlisi dövizden dönüşümlü KKM

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Kur korumalı mevduatta erime hızlandıKur korumalı mevduatta erime hızlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.