Bir tweet attı, 1 milyon lirası gitti

SPK, attığı tweet sonrası yönetim kurulu başkanı olduğu Kontrolmatik'in hisseleri iki tavan çeken Sami Aslanhan'a Özel Durumlar Tebliği'nin şirketle ilgili bilgilerin kamuya açıklanmasını düzenleyen hükmüne uymadığı için 1 milyon lira idari para cezası kesti.

Ekonomi 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul’un en çok kazandıran şirketlerinden Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. (KONTR) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan’a, attığı bir tweet yüzünden 1 milyon TL idari para cezası verdi.

Aslanhan 19 Kasım 2022’de attığı ve şirketleriyle ve yatırımlarıyla ilgili birtakım görselleri altında İngilizce tanıtım yazılarıyla desteklediği tweet”inde şunları söylemişti:

“Altını çizmek istiyorum; Yatırımlarımızın hiçbirinin cirosu veya karlılığı henüz bilançolarımıza yansımadı TR’de şimdiye kadar hayal ve cesaret edilemeyen projeleri elimizdeki kıt kanaat imkanlar ile yapıyoruz! Yatırımlar tamamlanınca FK/PD/EV/VB… rasyolarını tartışırız.”

SPK bunun üzerine harekete geçerek daha önce de attığı bir tweet nedeniyle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile karşı karşıya gelen, Kontrolmatik’in halka arzı sırasında da usulsüz işlem nedeniyle para 500 bin TL para cezasına çarptırılan Sami Aslanhan’a II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin 9/4 maddesine göre yeniden kırmızı kart gösterdi. İdari para cezasıyla ilgili bildirim Sermaye Piyasası Kurulu’nun 13 Nisan 2023 tarihli bülteninde yer aldı.

Tebliğ ne diyor?

İlgili tebliğin cezaya esas olan maddesi şunları söylüyor:

“(4) Geleceğe yönelik değerlendirmeler de dahil olmak üzere özel durumlara konu hususların basın-yayın organları veya diğer iletişim yollarıyla kamuya duyurulmak istenmesi durumunda, bu duyurunun öncesinde veya eş zamanlı olarak; söz konusu hususların kamuya açık bir toplantıda sehven duyurulması halinde ise konu hakkında derhal KAP’ta açıklama yapılır.”

Yapılan soruşturmada Kontrolmatik’in daha önce yalnızca yönetim kurulu başkanı Sami Aslanhan’ın tweet’inde bahsettiği Pomega yatırımıyla ilgili bir KAP (Kamuyu Aydınlatma Platformu) açıklaması olduğu ortaya çıktı. 18 Kasım 2022 tarihli bu tweet’te ise Pomega yatırımıyla ilgili olarak “Kurulmasına karar verilen tesiste, üretimde Türkiye’de mevcut olan Lityum-Karbonat ve DemirFosfat tuzları kullanılması hedeflenmekte olup böylece, yıllık yaklaşık 120M ABD doları ithalatın önüne geçilerek ülke ekonomisine katkıda bulunması beklenmektedir” deniliyor. Yalnız diğer yatırımlar konusunda özel durumlar tebliğinde belirtildiği şekilde bir açıklama yok. KAP açıklamasında yatırımın Kontrolmatik yerine Türkiye ekonomisine katkıları konusunda bilgi verilmişken, tweet’te ise şirketlere yönelik olası etkilerine vurgu yapılmış. Bu tweet’ten sonra da Özel Durumlar Tebliği’nde belirtildiği gibi KAP’ta derhal bir açıklama yapılmamış.  Bu da SPK tarafından yatırımcı kararlarını ve hissenin fiyatını etkileyebilecek bir bilgi olarak kabul edilip tebliğe uygun açıklama yapılmadığı için cezaya esas teşkil etmiş.

İki tavan yaptı

Kontrolmatik hisse senedi 18 Kasım 2022’de Borsa İstanbul’da cuma gününü bir önceki güne göre yüzde 9.99’luk düşüşle 174.7 TL’den kapattı. 19 Kasım 2022’de yani cumartesi günü yönetim kurulu başkanı Aslanhan tweet attı. 21 Kasım 2022 pazartesi günü tırmanışa geçen hisse günü yüzde 9.96’lık artışla 174.7 TL’den kapattı. Tırmanış ertesi günü de devam etti ve yüzde 9.99 değer kazanan Kontrolmatik  salı gününü 211.30 TL’den tamamladı. Ertesi gün yani çarşamba günü sular duruldu ve ardından da Kontrolmatik’in inişli çıkışlı yolculuğu başladı.  Tweet mesajının ardından gelen iki tavanla ilgili ise SPK’nın bir açıklaması yok.

Varank neden kızmıştı?

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, geliştirdikleri kolaboratif robotlarla ilgili olarak, daha önce de tweet atarak  “Ülkemizde robotların büyük bir pazar olduğunu biliyoruz ve alternatif çözümlerin yabancı kaynaklı olduğunu göz önüne aldığımızda projemiz ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” demişti.

Bakan Varank da tweet’e “Halka açık bir şirketin sahibi olarak uluorta twit atıp yatırımcılarınızı yanlış yönlendireceğinize, dosyanıza odaklanın!” demiş ve “Düzgün bir yol haritası ortaya koysaydınız daha önce batarya projesinde olduğu gibi yine komiteyi ikna eder Hamle programına kabul edilebilirdiniz” yanıtını vererek tepki göstermişti. Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan da Varank’ın tepkisi üzerine tweet’ini silmişti.

 

SPK, yatırım ve emeklilik fonları işlemlerini durdurdu SPK, yatırım ve emeklilik fonları işlemlerini durdurdu 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.