Bir yıl hiç kullanılmayan cep telefonu konuşmaya kapatılacak

Kullanılmayan cep telefonlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Yeni düzenlemeyle 1 yıl boyunca hiç kullanılmayan cep telefonları kullanıma kapatılalarak çalıntı ve kayıp telefonların girdiği siyah listeye alınacak. Uygulama 1 Ocak 2024’ten itibaren başlayacak.

Ekonomi 13 Ekim 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Siyah listeye alınan cihazın bir abone numarası ile tekrar kullanılması halinde, GSM operatörü tarafından yapılan bildirim sonrası cihaza ait IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek beyaz listeye alınacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kullanılmayan cep telefonlarıyla ilgili yeni karar aldı. Yeni karara göre yıl boyunca hiç kullanılmayan cep telefonları konuşmaya kapatılacak.
Kesintisiz olarak 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almadığı tespit edilen cihazların bağlantısının kesilmesine ilişkin süre 1 Ocak 2024’te itibaren 1 yıla indirilecek. Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınmasına dair yönetmelikte değişiklik yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre, kullanılmayan, kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış, cihazların beyaz listeden çıkarılarak siyah listeye dahil edilmesi ve bağlantısının kesilmesi için belirlenen süre 1 Ocak 2024 tarihi.

Erdoğan'dan gençlere müjdeler: Cep telefonu yardımı, ayda 10 GB internet, yeni evlilere krediErdoğan’dan gençlere müjdeler: Cep telefonu yardımı, ayda 10 GB internet, yeni evlilere kredi

24 saat içinde kesilecek

Bu kapsamda, BTK’nın veri tabanında yer alan ve kesintisiz 1 yıl süreyle kullanılmayan cep telefonlarının iletişim bağlantısı 24 saat içinde kesilecek, cihaz bilgileri siyah listeye dahil edilecek.
Siyah listeye alınan cihazın bir abone numarası ile tekrar kullanılması halinde, GSM operatörü tarafından yapılan bildirim sonrası cihaza ait IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek beyaz listeye alınacak. Bu talep daha önce cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla yapılabiliyordu.
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, siyah listeye alınan bir cihazın son kullanıcısının BTK kayıtlarıyla uyuşmaması halinde, ilgili cihazın IMEI numarasının tekrar kayıtlı hale getirilmesi talebi cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla yapılabilecek. Cihazın ithalatçısı veya imalatçısının tasfiye veya terkin edilmiş olması durumunda gerekli bilgi ve belgeler tamamlanarak BTK’ya başvuru yapılabilecek.

Operatörler tarafından oluşturulan engellenen IMEI numaralarını bulunduğu siyah liste, çalındığı veya kaybolduğu bildirilen telefonların IMEI numaralarını içerir.  Cep telefonu ve tabletten sonra dört ürün daha yenilenerek satılabilecekCep telefonu ve tabletten sonra dört ürün daha yenilenerek satılabilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.