Togg, 24 saatte 1 yıllık hedefini geride bıraktı
Defy adlı yerli girişim, kara para aklama ve dolandırıcılıkta kullanılan kripto paraları ve dijital cüzdanları tespit edebiliyor. Defy’ı geliştiren Suat Özkan “Algoritmalarımız kara parayı tespit edip raporlaştırıyor. Böylece avukatlar hangi paranın hangi borsalarda aklandığını görebiliyor” diyor.
Kriptokoin.com internet haber sitesinde yayımlanan Alp Börü imzalı habere göre, Defy adındaki çiçeği burnunda yerli girişim, kara para aklama ve dolandırıcılıkta kullanılan kripto paraları ve dijital cüzdanları tespit edebiliyor. Defy’ın kurucu ortağı ve CEO’su Suat Özkan, bir avukat arkadaşlarının ihtiyacı üzerine bu alanda ürün geliştirmeye başladıklarını anlatıyor:
“Blokzincir ağlarını takip edip, anlık güvenlik servisleri üzerinden ürünlerimizi geliştiriyorduk. Katıldığımız bir blokzincir etkinliğinde avukat bir arkadaşımızın ihtiyacı üzerine çalıştık ve bu konuda genel bir ihtiyacın olduğunu fark ettik ettik. Çalıntı para ve dolandırıcılık konularının tespitini ve şeffaf takibini yapamadığını belirtmişti. Geliştirdiğimiz uygulama ise anlık olarak bütün işlemleri takip edebiliyordu. Ardından çalıntı para işlemlerinin takibine odaklandık.”
Söz konusu işlemlerin bir teknik eleman tarafından bile birkaç günde bile çözemeyeceğini belirten Özkan, bu işlemi kolaylaştırarak tek bir butona indirgediklerini söylüyor: “Bütün çalıntı paraları algoritmalarımız tespit ediyor ve raporlaştırıyor. Avukatlar böylece hangi paranın hangi borsalarda aklandığını görebiliyor.”
Özkan, amaçlarının parçalara ayrılmış paraları birleştirerek, kara paranın asıl kaynağını bulmak olduğunun altını çiziyor:
“Dolandırıcılar paraları genelde borsalarda dolaştırıp aklıyorlar. Paraları parçalara bölüyorlar. Buradaki amacımız da parçalara ayrılmış paraları birleştirmek ve paranın asıl kaynağını bulmak. Altyapımız algoritmik bir şekilde bu yapıyı çözüyor. Borsadaki muhataba giden işlem ID’sini çözüyoruz. Borsalar zaten KYC (Know Your Customer) ile kullanıcı bilgilerini alıyor. Böylece işlemin sahibi bulunuyor ve dava açılıyor.”
Defy geçen yılki kuruluşundan beri 5 milyon dolardan fazla meblağda kara para aklama işlemini aydınlatmış durumda. Live AML hizmetinin lokomotif ürünleri olduğunu belirten Özkan, işleyişi şöyle anlatıyor: “Diyelim ki kurumsal bir şirketin 5 bin kullanıcısı var. 5 bin kullanıcıyı sürekli ya da belli periyotlarla sorgulamalarına gerek yok. Bizim servisimiz sayesinde o dolandırıcılık işlemi herhangi bir cüzdanda yapıldığında o işletmenin haberi oluyor. Varsayalım ki çalıntı para kripto para borsasına gitmedi de cüzdanda kaldı. O zaman da bizim Defy uygulamamızı indirip, cüzdanı takip ettiğinizde o cüzdanda herhangi bir aksiyon yaşandığında size bildirim geliyor. Böylece uçtan uca canlı takip sağlıyoruz.”
Özkan’a MASAK gibi kara para aklama konusuna odaklanan kamu kuruluşlarıyla temas kurup kurmadıklarını soruyoruz: “Henüz yok. Düşünüyoruz. Geliştirdiğimiz ürünler onların da işlerine yarayacak. Şu anda daha çok derneklere hizmet veriyoruz. Kripto Para Piyasası Takip ve Değerlendirme Derneği ve şirketlerle çalışıyoruz. Özel şirketler hem regülasyona uyum sağlama hem de kendi güvenlikleri için kullanıyorlar. Sadece ben raporumu vereyim, kendimi güvene alayımdan öte, herhangi bir müşterisi yasa dışı para aklama olaya karıştığında aynı olay bana zarar verir mi düşüncesiyle kendilerini korumaya alıyor. Uçtan uca hizmet verdiğimiz kuruluşlar arasında kamu kurumları yok. Ama nihai amacımız kesinlikle bu alana odaklanan kamu kuruluşlarıyla da çalışmak.”
TOGG’un startup’larla POC (proof-of-concept) çalışmasını yaptığı yedi şirketten tek Türk şirket olduklarını söyleyen Özkan, Türkiye’de lider bankalarla çalışmaya başladıklarını anlatıyor: “Aslında şu anda neredeyse bütün bankalar kripto para alım satımıyla ilgili çalışma yapıyor. Şu an çalıştığımız bir bankayla ikinci faza geçmiş bulunmaktayız. En çok beğenilen ürünümüz Live AML. Diğer AML servislerinde şöyle bir hantallık söz konusu: Bir müşteriniz bir yerde yasa dışı işlem yaptıktan sonra size gelip işlem yaptığı zaman haberiniz olabiliyor. Ama sizin oradaki müşteriniz bir yerde çalıntı paraya dahil olduğu ya da bir olaya karıştığı anda haberinizin olması, aksiyon hızınızı artırıyor. Anlık olarak tepki verebiliyorlar. O yüzden bankacılık gibi paranın kritik konumda yer aldığı konularda oldukça hassas bir konu.”
Defy şu ana dek Alesta Yatırım ve Sertaç Özünal’dan tohum yatırımı almış durumda. Özkan, ikinci yatırım turuna hazırlandıklarını sözlerine ekliyor.