Bloomberg: Yargı krizi yabancı yatırım kaygılarını derinleştirdi

ABD'li haber ajansı Bloomberg, yüksek yargıda yaşanan son krizin “hukukun üstünlüğü ve çok ihtiyaç duyulan yabancı yatırım konusundaki kaygıları derinleştirdiğini” yazdı.

Ekonomi 9 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Türkiye dün akşam saatlerinde patlak veren yargı krizinin yansımalarını bugün yaşarken, dünya medyası da odağını Ankara’ya çevirmiş durumda. Merkezi ABD’de bulunan yayın kuruluşu Bloomberg de “Türkiye anayasal krizle karşı karşıya” başlıklı bir habere imza attı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin hukukun üstünlüğü ve çok ihtiyaç duyulan yabancı yatırım konusundaki kaygıları derinleştiren yargı birimleri arasındaki çatışmada yargılanabileceğini aktaran haberde dikkat çeken bölümler şöyle:

Yargı krizi: CHP eyleme geçiyor, Ak Parti de şikâyetçi, sadece MHP memnunYargı krizi: CHP eyleme geçiyor, Ak Parti de şikâyetçi, sadece MHP memnun

Yabancı sermayeye ‘Buraya gelmeyin’ demek

-Yargıçlar geçen ay mayısta muhalefet milletvekili olarak Meclis’e seçilen Can Atalay’ın dokunulmazlığı olduğu için hapisten çıkarılması gerektiğine karar vermişlerdi. Ancak en üst temyiz mahkemesi çarşamba günü bu kararı reddetti, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını anayasayı ihlal etmekle suçladı ve haklarında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

-Ekonomist Öner Günçavdı’ya göre bu anlaşmazlık hükümetin uzun vadeli yabancı sermaye çekmesini zorlaştırıyor: “Evrensel hukuk değerleri bir kenara itiliyor ve bu da yabancı sermayeye buraya gelmeyin demek anlamına geliyor.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in gelişmeyi “darbe girişimi” olarak nitelendirdiğini ve yurttaşlara çağrı yaptığını aktaran Bloomberg, Türkiye Barolar Birliği’nin “Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsü” açıklamasını yazdı.

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi açıktan kavgaya girdi; devlette benzeri görülmemiş bir kriz çıktıYargıtay ve Anayasa Mahkemesi açıktan kavgaya girdi; devlette benzeri görülmemiş bir kriz çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.