Bodrum’da ikinci tur daralması

Tatil denildiğinde akla ilk gelen bölgelerden olan Bodrum'da iç pazar ikinci tur nedeniyle daraldı. Turizmciler ikinci tur nedeniyle yerli turistler rezervasyon yapmazken yabancı turistlerin ilgisi geçen yıla göre yüzde 14 arttı.

Ekonomi 23 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Satılık ev fiyatlarının 550 milyon TL'ye kadar çıktığı Bodrum’da, ağustosta ayı kiralama fiyatları da 1 milyon 900 bin TL'ye geldi.

Seçimlerin ikinci tura kalması, turizmi de etkiledi. Dünyanın en önemli turizm bölgelerinden biri olan Bodrum’da iç pazar daraldı ve yabancı turist sayısı geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 14 arttı. Öte yandan enflasyon etkisine de değinen Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, Türkiye’deki enflasyonun yurt dışındakinden farklı olduğuna işaret etti. Enflasyonun konaklama fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını belirten Dengiz, yurt dışındaki turistlerin fiyat uygunluğunu dikkate aldıklarında tercihlerini Mısır gibi ülkeleri tercih ettiklerini ifade etti.

Şu an geride kalsalar da ilerleyen aylarda turizmin canlanacağını öngördüklerini söyleyen Dengiz, otelcilere teşvik verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi ve Mısır hükümetinin uygulamasını örnek gösterdi. Dengiz, “Mısır hükümeti, yabancı turist getiren seyahat acentelarına finansal bir teşvik sağlıyor. Bu tür teşviklerin bizler için de yapılmasında fayda var. Otellerin operasyonel anlamda işlerinin iyi gitmesi için kredi sağlanmalı. Sezon öncesinde bizlere kredi desteği sağlanırsa; sezonu çok iyi bir şekilde bitireceğimizi düşünüyoruz. Milas-Bodrum Havalimanı’nda 35 farklı ülkede, değişik destinasyonlarda belirli saat aralıklarında uçuşlar yapılıyor. Önemli bir noktadayız” dedi.

Konumlarının Avrupa’ya, Orta Doğu’ya ve Orta Asya ülkelerine yakın olduğunu söyleyen Dengiz, bu nedenle de yabancı turist artışını koruyacaklarını tahmin ettiklerini aktardı ve kruvaziyer turizmindeki yükselişin önemine de değindi. Öte yandan Hint düğünlerinin bölgede çok popüler olduğunu belirten Dengiz, fuar ve kongrelerin de aktif şekilde devam ettiğini ifade etti.

Bodrum’da her bütçeye uygun tatil fırsatının olduğunu söyleyen Bodrum Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Alişir Şahin ise “İç pazarda seçimlerin ikinci tura kalmasından dolayı rezervasyonlar durdu. Seçim sürecinde iç pazarda rezervasyon yoktu. Rezervasyonlar, okulların da kapanması ile haziran ayına kaymış gibi görünüyor. Bodrum’da yıllardan beri İngiltere 1’inci sırada. İkinci olarak Rusya, Almanya o şekilde devam ediyor. Ocak ve mayıs ayı içerisinde geçtiğimiz döneme göre, yabancı turist oranında yüzde 14 oranında artış var” dedi.

Dengiz gibi Şahin de turist sayısında artışın yaşanacağını öngördüklerini söyledi ve iç pazarın da devreye girmesiyle sezonun güzel geçeceğini belirtti. Turizmde çeşitliliğin önemli olduğunu ve kendilerinin de bu pazardan faydalanacaklarını söyleyen Şahin, Arap dünyasının da Bodrum’u tanımaya başladığını aktardı. “Katar, İran, Bahreyn, Suudi Arabistan gibi ülkelerden Bodrum’a talepler var” diyen Şahin, Bodrum’da herkese, her aileye tatil seçeneklerinin mevcut olduğunu belirtti ve Bodrum’da diğer bölgelere göre çeşitliliğin daha yüksek olduğunu ifade etti.

Anketlere inanarak gelen yabancı yatırımcı iki günde kaçtıAnketlere inanarak gelen yabancı yatırımcı iki günde kaçtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.