Borsa günü yükselişle tamamladı, dolar düşüyor

Yerel seçimler öncesi talebin arttığı dolar muhalefetin zaferinin ardından haftaya sınırlı artışla başlarken öğleden sonra düşüşe geçti. Haftaya yükselişle başlayan borsa ise gün içinde dalgalı seyir izleyip günü yükselişle 9.157,54 puandan tamamladı

Ekonomi 1 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Seçim öncesi gözlenen yüklü döviz talebinin devam edip etmeyeceği en kritik konu olarak öne çıkıyor.

Geçen haftayı 32,34 TL seviyesinden kapatan dolar/TL, muhalefetin zaferiyle sonuçlanan yerel seçimlerin ardından bu sabah güne 32,43 TL zirvesinde başlarken saat 09:25 itibarıyla  yüzde 0,07 primlenerek 32,421 seviyesinde hareket etti. Öğleden sonra düşüş trendine giren dolar , gün içinde 31,49 TL’ye kadar geriledi. Akşam saat 20:52’de yüzde 1,10 düşerek 32,041 TL’ye geldi. Sabah yüzde 0,04 artarak 35,022 TL seviyesine çıkan euro ise  gün içinde 33 TL bandını görse de akşam aynı dakikalarda yüzde 1,53 düşerek 34,499 TL’de hareket etti. Dolar/TL’de mart başında yükseliş yerel seçim öncesi yüksek seyreden lokal döviz talebinin de etkisiyle biraz hızlanmıştı. Faiz artışı ile dalgalanan dolar/TL bir ara 32 seviyesinin altına kadar indi ancak kur geçen hafta Eylül 2023’ten beri sürdürdüğü kademeli yükseliş trendine büyük ölçüde geri döndü. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 9 oldu.

En kritik konu yüklü döviz talebi

En büyük rakibi görülen Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u güçlü oy farkıyla kazanıyor olması ve Mansur Yavaş’ın Ankara’da yine büyük farkla önde kazanması karşısında Erdoğan’ın bundan sonra nasıl bir strateji uygulayacağı, bu seçim sonucunun nedenini nasıl tarif edeceği izlenecek. Bankacılar Erdoğan’ın seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarının ekonomi politikalarında ve yönetiminde değişim olmayacağını gösterdiğini belirtiyo ama yine de seçim sonuçlarının olası sonuçlarını izleyecekler. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Erdoğan’ın seçim sonrası konuşmasında yer alan ekonomi programının devamına ilişkin vurguların piyasalar tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e verilen “destek” olarak okunacağını belirtti. “Seçimsiz dört yıl vurgusu ile popülist olmayan politikalara devam mesajı verildiği söylenebilir” diyen Bürümcekçi “Bu doğrultuda, kısa vadede ekonomi açısından seçim öncesi gözlenen yüklü döviz talebinin devam edip etmeyeceği en kritik konu olarak öne çıkıyor” dedi.

Ons altın yükselişte

Faiz indirimi beklentilerinin artmasının yanı sıra jeopolitik gerilimlerin artması kaynaklı güvenli liman talebi ve merkez bankalarının yüklü alımları da altın fiyatlarını destekliyor. Ons altın mart ayında son üç yılın en sert aylık artışına imza atarken, altındaki yükseliş bugün de devam etti. Geçen haftayı tüm zamanların rekorunu kırarak geçiren ons altın sabah saat 09:25 itibarıyla yüzde 1,24 artarak 2261 dolara çıkıp yeni bir rekora imza atarken akşam 20:52’de yüzde 0,19 yükselerek 2.238,38 dolarda hareket etti. Ons altın tarafındaki sıçrama ve dolar/TL’deki seyir gram altın fiyatlarını da etkiledi. Gram altın aynı dakikalarda  dolar/TL  düşüş nedeniyle yüzde 0.66 kayıpla 2312,314 TL’den işlem gördü.

Borsa yükselişle günü bitirdi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,17 değer kazanarak 9.157,54 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 92,08 puan ve yüzde 1,01 değer kazanarak 9.234,48 puana çıkarken öğlen saat 13:27’de 1,82 puan düşerek 8.975,69 puana geriledi. Ancak daha sonra toparlanan BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 15,14 puan artarken, toplam işlem hacmi 107,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,08, holding endeksi yüzde 1,41 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,36 ile spor, en çok kaybettiren yüzde 5,39 ile madencilik oldu. Küresel piyasalarda tatil havası devam ederken, bu hafta gözler, başta ABD’de açıklanacak istihdam raporu olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi. Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 9.200 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını ifade eden analistler, 8.900 ve 8.750 puanın destek konumunda olduğunu belirtti.

Goldman Sachs TL’de olumlu performans bekliyor

Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini ifade etti. Goldman Sachs ekonomistleri seçimin geride kalmasıyla artan sermaye akımlarıyla Türk lirasının geçtiğimiz aylara kıyasla daha iyi performans sergilemesini bekliyor. Aralarında Clemens Grafe’in de olduğu Goldman Sachs ekonomistleri, Türkiye’deki yerel seçimlerin büyük ölçüde tartışmasız geçmesi ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağını öngördü. Raporda, yıl başından bu yana gerçekleşen sermaye çıkışları ve seçim belirsizliği ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde ciddi kayıp olduğu hatırlatıldı. Bununla birlikte sadece mevcut politikalara devam edilmesiyle önümüzdeki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağı öngörüldü. Cari dengedeki hızlı düzelmenin de etkisiyle TL’nin önceki aylara göre çok daha iyi bir performans göstereceği tahmin edildi.

Borsa yükselişle başlayıp yükselişle kapattı, altın zirveyi bırakmıyorBorsa yükselişle başlayıp yükselişle kapattı, altın zirveyi bırakmıyor

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.