Borsa rekorla başlayıp rekorla günü kapattı, dolar 32 TL’de

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,43 değer kazancıyla günü 9.756,69 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını yaptı. Altın rekor seviyesine yakın hareket ederken, dolar 32 TL seviyesine çıktı.

Ekonomi 8 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 137,87 puan artarken, toplam işlem hacmi 103,4 milyar lira oldu.

Bayram öncesinde dolar satışına geçen lokal kurumlara ek olarak yabancı yatırımcı ve lokal bireylerin de döviz satması nedeniyle TL’nin dolar karşısında değer kazanma süreci dalgalı seyir izliyor. Yüksek faizler sonucu TL’ye oluşan cazibe sayesinde dolar satışlarının bir süre daha devam edeceği öngörülürken dolar 31 TL ile 32 TL arasındaki inişli çıkışlı hareketini sürdürüyor. Piyasaların kapalı olduğu saatte 32,19 TL’ye kadar çıkan dolar sabah saat 09:08’de yüzde 0,14 düşerek 31,971 TL’ye gerilerken akşam 18:50’de 32,024 TL’ye geldi. Euro da dalgalı hareketini sürdürüyor. Akşam aynı dakikalarda yüzde 0,48 yükselerek 34,921 TL’ye geldi. Dolar/TL’de mart başında yükseliş yerel seçim öncesi yüksek seyreden lokal döviz talebinin de etkisiyle biraz hızlanmıştı. Faiz artışı ile dalgalanan dolar/TL bir ara 32 seviyesinin altına kadar indi, ancak Eylül 2023’ten beri sürdürdüğü kademeli yükseliş trendine ara ara yaklaşsa da burada tutunamıyor. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 9 oldu. Son günlerde yaşanan harekete rağmen bankacıların genel beklentisi dolar/TL’de yükselişin kademeli olarak yıl sonunda 40 TL seviyesine doğru devam etmesi yönünde. Bu TL’nin nominal olarak dolar karşısında değer kaybetmesi anlamına geliyor. Ancak TL’nin enflasyon altında değer kaybı reel bir değer kazancı yaşanacağına da işaret ediyor. TCMB ise TL’deki reel değer kazancından memnun olduğu mesajı veriyor.

Altın rekor kırdı

Faiz indirimi beklentilerinin artmasının yanı sıra jeopolitik gerilimlerin artmasından kaynaklanan güvenli liman talebi, merkez bankalarının yüklü alımları ve fonların ilgisi altın fiyatlarını destekliyor. Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarının ardından rekor tazeleyen ons altın sabah 2354 dolara çıkarak yeni bir kırmaya devam ederken akşam saat 18: 50’de yüzde 0,4 düşerek 2.328,73 dolar seviyesinde hareket etti. Ons altın ve dolar/TL’deki seyir gram altın fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Gram altın da gece saatlerinde 2419 TL’ye kadar çıkarak yeni bir rekora imza attı. Akşam  ise yüzde 0,03 düşerek 2397 TL’ye geldi.

Ünlü ekonomist: Ons altın 3 bin doları görür

Ons altında geçen yılki kapanış 2062 dolardan gerçekleşmişti. Böylece yılbaşından bu yana gerçekleşen yükseliş yüzde 14’e yaklaştı. Yükseliş özellikle son üç haftalık süreçte hız kazandı. Dünyaca ünlü ekonomist David Rosenberg altın fiyatındaki son artışların küresel anlamda doların güçlendiği, ABD’de enflasyon beklentilerinin düştüğü ve FED’in ‘daha uzun süre faizi yüksek tutacağı’ beklentilerinin ağırlık kazandığı bir dönemde gerçekleştiğini hatırlattı. Rosenberg “Altın, bütün bu makroekonomik rüzgârı karşısına alarak yükseliyorsa meydan okuyor demektir. Merkez Bankalarının dolara karşı altını daha güçlü rezerv olarak görmeye başladığı ve alımlarını artırdığı dikkat çekiyor” dedi. Türkiye gazetesinin haberine göre Çin, Japonya, Rusya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülkenin ABD dolarına aşırı güvenmekten çekindiğini ve riskleri azaltmak için “güvenli liman” alımlarını artırdığını aktaran Rosenberg “Merkez bankaları son dönemde 361 ton altın aldı. Son yükselişi jeopolitik riskler de destekledi. Ayrıca yapay zeka başta olmak üzere altının endüstriyel kullanımının yaygınlaşması da fiyatları artırıyor. FED’den faiz indirimleri de yaklaştığında ons altın 3000 dolar olmaya hazır görünüyor. Mevcut seviyelere göre yüzde 30 artış demek bu ve portföylerde altına da yer açılmalı” görüşünü dile getirdi.

Borsa günü rekorlarla tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,43 değer kazancıyla günü 9.756,69 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 9.766,57 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 137,87 puan artarken, toplam işlem hacmi 103,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,84, holding endeksi yüzde 0,25 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 6,01 ile bilişim oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerinin zamanlaması ve büyüklüğüne ilişkin belirsizliğin devam etmesinin ardından karışık bir seyirle haftaya başladığını, bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı başta olmak üzere, yoğun veri gündeminin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi. Yarın Arife günü nedeniyle borsada işlemlerin 12.40’a kadar gerçekleştirilebileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 seviyesinin direnç, 9.600 ve 9.500 puanın destek konumunda olduğunu belirtti.

Borsa haftayı zirvede kapattı, altın yükseliyorBorsa haftayı zirvede kapattı, altın yükseliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.