Borsa yeniden yükseliyor, halka arzlarla birlikte harçlıkçılar da dönüyor

Borsa İstanbul'un yeni yıldaki yüksek performansı ve halka arzların yenide başlaması yatırımcı sayısını artırıyor. Halk arz yatırımcıları borsaya dönüyor. Yatırımcı sayısı sekiz milyona yaklaştı.

Ekonomi 25 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Borsa İstanbul'un toplam piyasa değeri 12 trilyon 510 milyar liraya ulaştı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK), 23 Şubat itibariyle açıkladığı hisse senedi piyasasındaki yatırımcı verileri sıkıntılı günlerin çabucak unutulduğunu gösteriyor. MKK’nın verilerine göre Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı bir kez daha yükseldi, 7 milyon 974 bin 209 ile tarihinin en yüksek seviyelerine doğru ilerliyor. Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 31 Ekim 2023 haftasında 8 milyon 600 bine ulaşarak rekor kırmıştı. Borsa İstanbul’un piyasa değeri de son bir ayda 1 trilyon 290 milyar liralık artışla 12 trilyon 510 milyar liraya çıktı.

Borsa İstanbul’un yayınladığı grafikte mevduat faizlerinin yükseltilip borsanın yatay seyrettiği ya da inişe geçtiği, halka arzların yapılmadığı ya da yeni arzlarda beklentilerin gerçekleşmediği dönemlerde  yatırımcı sayısının önemli ölçüde düştüğü görülüyor.

Küçük yatırımcılar neden geliyor?

Yatırımcı sayısının yeniden sekiz milyon sınırına dayanmasında BİST 100 Endeksi’nde yeni yılla birlikte başlayan tırmanış ve gerçekleştirilen halka arzlar da önemli rol oynadı. Halka arzların özellikle küçük birikim sahiplerini Borsa İstanbul’a çektiğini belirten aracı kurum yetkilileri şunları söyledi:

“Harçlıkçılar olarak tanımladığımız küçük yatırımcılar arasında hata sonu pazar harçlığını çıkartmak için bile gelen var. Bu tür yatırımcılar borsa düştüğünde ya da halka arzlarda beklentileri karşılanmadığında ilk kaçanlar oluyor. Ancak yılbaşından bu yana hem Borsa İstanbul’un performansı, hem de yeni halka arzların başlaması harçlıkçıları da geri döndürüyor. Yeni yılda halka açılan şirketlerin kazandırması yeni yatırımcıları da getiriyor. Önümüzdeki dönemde iyi halka arzlar gündemde. Bu nedenle yatırımcı sayısının artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.”

Köksal: Finansal okur yazar olmayan Borsada asla kazanamazKöksal: Finansal okur yazar olmayan Borsada asla kazanamaz

Borsanın yeni yıl koşusu hisseleri getiri şampiyonu yaptıBorsanın yeni yıl koşusu hisseleri getiri şampiyonu yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.