Eylülde enflasyonu işlenmiş gıda, okula dönüş ve kira artırdı
İmalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,2 seviyesinde gerçekleşirken reel kesim güven endeksi 3 puan artışla 102,2 seviyesine çıktı.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre ekim ayında kapasite kullanım oranı düşerken reel kesimin güveni mayıstan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İmalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,2 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 74,9 oldu.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3 puan artarak 102,2 seviyesine yükselerek mayıstan bu yana en yükseğe çıktı. Endeks böylece 4 ay sonra yeniden 100 seviyesinin üzerine yükseldi.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmamış endeks bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 100,9 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı sektörel güven endekslerinde ise mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ekimde aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 1,5 artarak 114,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,1 yükselişle 110,7 olurken inşaat sektöründe yüzde 1,7 azalışla 86,3 değerini aldı.
Hizmet sektöründe ekimde bir önceki aya kıyasla son 3 aylık dönemde iş durumu yüzde 2,4, son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 1,7, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 0,4 arttı.
Perakende ticaret sektöründe son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 1,3 azalırken mevcut mal stok seviyesi yüzde 1,5, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 0,4 artış kaydetti.
İnşaat sektöründe ise alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 4 gerileme olurken gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde yüzde 0,3 yükseliş gerçekleşti.