Hakan Kara: Merkez Bankası son bir ayda 20 milyar dolar sattı

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara Merkez Bankası'nın kuru dizginlemek için son bir ayda 20 milyar dolarlık döviz sattığını söyledi. Kara'ya göre kur baskısının ve rezerv kaybının durdurulması için mevduat faizinin artırılması gerekiyor.

Ekonomi 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hakan Kara'ya göre, son 4 haftada en çok döviz 8 milyar dolarla 4 Mart haftasında satıldı.

Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından seçim öncesi Merkez Bankası’nın kurlara müdahalesinin devam ettiğini açıkladı. Kara mesajında “Son dört haftada kuru dizginlemek için nette yaklaşık 20 milyar dolar döviz satılmış görünüyor” dedi.

Kara’nın paylaştığı grafiğe göre 11 Mart haftasında 6 milyar dolar satılırken en çok döviz satılan hafta 8 milyar dolarla 4 Mart haftası oldu.

‘Mevduat faizini daha tatminkar getiri sağlamalı’

Kara kur baskısının ve rezerv kaybının durdurulması için ise TL mevduat faizinin daha yukarda tutulması gerektiğini, küçük yatırımcının da kazanç sağlamasının önemli olduğunu aktardı. Kara şöyle dedi:

“Mevcut durumda TCMB’nin likidite sıkılaştırması sonrası gecelik piyasa faizleri (fiili politika faizi) üç haftadır %46,5 düzeyinde seyrediyor. Yıllık bileşiği %58,9’a denk geliyor. Mevduat faizinin (1-3 ay vadeli) yıllık bileşiği ise %53,6 düzeyinde. Muhtemelen KKM ve büyük tutarlı mevduatı dışladığınızda sıradan TL mevduata verilen faiz bunun çok daha altındadır. Kur baskısının ve rezerv kaybının durulması için TL mevduat faizinin daha yukarı ittirilmesi ve sadece KKM’ye ve büyük mevduata değil küçük yatırımcıya da tatminkar getiri sağlanması gerekiyor.”

Merkez Bankası kuru dizginlemek için üç haftada 14 milyar dolar sattıMerkez Bankası kuru dizginlemek için üç haftada 14 milyar dolar sattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.