ABD’de faiz indirimi 2024 Haziran’ından sonra otomatiğe bağlanabilir

Goldman Sachs ekonomistleri, ABD'de ilk faiz indiriminin 2024 haziran sonunda gerçekleşeceğini ve sonra her üç ayda bir indirimin devam edeceğini tahmin ediyorlar.

Ekonomi 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Goldman Sachs ekonomistleri Fed'in 3 ayda bir faizleri düşüreceğini tahmin ediyor.

ABD’de faiz indirimleri ekonominin en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2024 Haziran ayı sonundan itibaren faizleri düşürmeye başlamasını bekleyen Goldman Sachs o tarihten sonra da her çeyrekte bir indirim olacağını tahmin ediyorlar. Goldman Sachs ekonomistleri  yayınladıkları bir notta, “Tahminlerimizdeki kesintiler, enflasyon hedefe yaklaştıktan sonra fon oranını kısıtlayıcı bir seviyeden normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor” dedi. Goldman Sachs ekibi yayınladığı notta Fed bünyesinde faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin eylüldeki toplantısında faiz artırımını pas geçeceğini kasım ayında ise  artış için çekirdek enflasyondaki artış eğiliminin sona erip ermediğine bakacağını belirtti.

Goldman Sachs ekonomistlerine göre faizleri belirleyen, “Normalleşme, faiz indirimi için acil bir motivasyon kaynağı değil ve bu nedenle FOMC bunun yerine sabit kalınması yönünde karar alabilir. 25 baz puanlık kesintiler bekliyoruz, ancak hız konusunda emin değiliz” dedi.

ABD'de enflasyon bir 'tık' arttı, faiz indirimi 2024'e kaldıABD’de enflasyon bir ‘tık’ arttı, faiz indirimi 2024’e kaldı

Geçen hafta, veriler ABD enflasyonunun yüzde 3,2’lik beklenenden daha yavaş bir oranda arttığını ve enerji ve gıda maliyetlerini içermeyen çekirdek tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde 4,7’lik bir hızda ilerlediğini gösterdi. Mart 2022’de Fed politika yapıcıları, gösterge faiz oranı hedeflerini yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığına yükseltmeye başlamıştı. Goldman’ın ekibi, “Fon oranının sonunda yüzde 3-3,25’te sabitlenmesini bekliyoruz” diye söyledi.

Goldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075'te ABD'yi geçecekGoldman Sachs: Hindistan ekonomisi 2075’te ABD’yi geçecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.