Bu yıl iç pazara odaklanan çimentocular, 2024’te ihracata asılacak

Çimento sektörü 2022 yılını 1,6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmıştı. Deprem sonrası artan iç talep nedeniyle bu yıl ihracatta yüzde 20’lik bir azalma beklenirken, açığın 2024 yılında kapatılacağı ifade ediliyor.

Ekonomi 7 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çimento sektöründe küresel ölçekte büyümesinin bu yıl yüzde 3’ün altında kalacağı öngörülüyor.

Bu yıl deprem nedeniyle iç piyasaya odaklanan çimento sektöründe ihracatın yıl sonunda yüzde 20 oranında düşmesi bekleniyor. Sektör ihracattaki tonaj bazlı açığı 2024 yılında kapatmayı hedefliyor. Uluslararası çimento endüstrisinin buluşma noktası olan INTERCEM konferansında konuşan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Başkan Yardımcısı Akçay Güçlü, küresel daralmanın ve özellikle düşük enerji maliyeti avantajına sahip olan ülkelerin uyguladığı düşük fiyat politikasının etkisiyle Türk çimento sektörünün rekabetçilik gücünü bir miktar kaybettiğini ifade etti. Güçlü şöyle konuştu: “Bunun neticesinde 2022 yılını 1,6 milyar dolarlık ihracat ile kapatan sektörümüzün bu yıl sonunda deprem sonrası artan iç talebi de dikkate alarak, ihracatta yüzde 20’lik bir azalma yaşayacağını öngörüyoruz. 2024 yılında ise bu yüzde 20’lik kaybı yeniden kazanmayı hedefliyoruz. Bunu da pazarda derinleşerek, tonaj bazında ihracat artışıyla sağlayacağımızı öngörüyoruz.”

Dünyanın çimento devleri Türkiye’de buluşuyorDünyanın çimento devleri Türkiye’de buluşuyor

Global büyüme yüzde 3’ün altında kalır

Çimento sektöründe küresel ölçekte büyümenin bu yıl için yüzde 3’ün altında kalacağını öngördüklerini söyleyen Abdulhamit Akçay, “Bu yıl Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa’da devam eden savaş ve ekonomik kriz endişesiyle talepte yaşanan daralmanın etkilerini hep birlikte yaşıyoruz. Ancak diğer taraftan dünya genelinde ekonomi yönetimleri enflasyon ve maliyet şoklarına karşı daha dirençli bir ekonomi yapısı oluşturmak için kararlılıkla mücadele ediyor. Para ve mali politikalarda tavizsiz bir duruş sergileniyor. Bunun neticesinde her ne kadar her ülkede aynı seviyede olumlu sonuç elde edilemese de özellikle enflasyonla mücadele konusunda yavaş yavaş mesafe alınıyor. Enerji piyasalarında da volatilitenin giderek azaldığını görmekteyiz. Uygulanan sıkı ekonomi politikalarının bir süre daha devam edeceğini öngörüyoruz. Bu durum talepteki yavaşlamanın 2024 yılında da devam edeceğine işaret ediyor. Hiç kuşkusuz bu noktada Çin’in önümüzdeki dönemde sergileyeceği performans belirleyici olacak” dedi.

“Katkılı çimento taleplerini karşılamaya hazırız”

Küresel ölçekte sektörün bir diğer önemli gündeminin iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm süreci olduğuna vurgu yapan Akçay şunları söyledi; “Türk çimento sektörü olarak döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı ve çevresel sürdürülebilirliği odağımıza aldık. Bu kapsamda alternatif yakıt kullanımı, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanında somut adımlar atıyor, yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Öte yandan klinker oranı çok daha düşük olan katkılı çimento üretimi için de tüm belgelendirme ve sertifikasyonlarımızı tamamladık. Şu anda tüm katkılı çimento taleplerini karşılayabilecek durumdayız. Ancak bu ürünün global piyasada kabulü için sektör temsilcilerimizin, yasa koyucuların yapması gereken çalışmalara rehberlik etmesini, kendi ülkelerinde bu çalışmaları desteklemelerini bekliyoruz. Sektörün ve yasa koyucuların iş birliği ile çimento endüstrisi sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabilir.”

Çimentoya kum yerine kahve eklemek betonu yüzde 30 daha güçlü yaptı…Çimentoya kum yerine kahve eklemek betonu yüzde 30 daha güçlü yaptı…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.