Türkiye ilk kez buğday fiyatına endeksli sukuk ihraç etti

Buğday fiyatına endeksli sukuk (kira sertifikası) ihracı çiftçiler için buğday fiyatında oluşabilecek fiyat artışı riskine karşı finansal koruma sağlarken yatırımcılar için buğday fiyatına endeksli yeni bir yatırım aracı sunuyor.

Ekonomi 23 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Buğday fiyatına endeksli sukuk ihracıyla İhraç ile birlikte hem tarım sektörünün gelişimine ve çiftçinin finansmanına, hem de sermaye piyasalarının gelişmesine ve yeni ürünler kazandırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, tarım ekosistemini teknolojiyle buluşturan dijital tarım platformu Tarfin ile Türkiye’de ilk kez buğday fiyatına endeksli sukuk (kira sertifikası) ihraç etti. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, finansal danışmanlığını yaptığı Tarfin ile birlikte buğday fiyatına endeksli sukuk ihracını gerçekleştirdi. Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama Şirketi’nin ihraççı olduğu 30 milyon TL tutarındaki ihraç, Vakıf Katılım’ın satış aracılığıyla tamamlandı. İSFA’nın (İslami Finans Danışmanlığı) danışma komitesi olarak yer aldığı ihraç, buğday fiyatına endeksli getiri modeli ile Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Yeni finansman aracı ne getiriyor?

İhraçtan elde edilecek fonla çiftçilerin tarımsal üretim süreçlerinin desteklenmesi ve hasat dönemleriyle uyumlu vadeler dikkate alınarak üretim girdilerinin tedarik edilmesi hedefleniyor. Söz konusu ihraç, çiftçiler için buğday fiyatında oluşabilecek fiyat artışı riskine karşı finansal koruma sağlarken yatırımcılar için buğday fiyatına endeksli yeni bir yatırım aracı sunuyor.  İhraç ile birlikte hem tarım sektörünün gelişimine ve çiftçinin finansmanına, hem de sermaye piyasalarının gelişmesine ve yeni ürünler kazandırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Gerçekleştirilen sukuk ihracıyla tarım sektörü adına önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Enerji sektörü gibi tarım ve gıda da öncelikli sektörlerimiz arasında yer alıyor. Dünya nüfusu hızla artarken, ülkemizin de 2050 yılında 105 milyon nüfusa ulaşması bekleniyor. Bu nedenle tarımsal üretimi teşvik etmek, yatırımcılara finansal danışmanlık vermek ve destek olmak bizim için oldukça kıymetli. Daha önce Tarfin’in yanı sıra Altınmarka Gıda, Tarım Kredi Holding, CarrefourSA, Tarım Kredi Tedarik, Tiryaki Agro gibi tarım ve gıda sektöründeki çeşitli şirketlerin borçlanma aracı ihraçlarını gerçekleştirmiştik” dedi. Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, buğday fiyatına endeksli sukuk ihracıyla finansman kaynaklarını çeşitlendirdiklerini söyledi.

‘Yeni kaynaklar için çalışıyoruz’

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ise ihraçla ilgili, “Vakıf Katılım olarak müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını karşılayacak yeni kaynaklar oluşturmak ve fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz faaliyetlerde de ülkemizin gelişiminde hayati öneme sahip sektörlere sermaye sağlamayı, stratejik ve teknolojik projeleri finanse etmeyi önceliklendiriyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Tarfin arasında gerçekleşen buğday fiyatına endeksli ilk sukuk ihracına satış aracılığını faizsiz bankacılık ilkeleri çerçevesinde başarıyla tamamlamış olmaktan, üreten ve çalışan çiftçilerimize kaynak oluşturmaktan dolayı mutluyuz.  Önümüzdeki dönemde de sermaye piyasalarına destek olmaya, iş birlikleri ve dijitali odağına alan yeni ürünlerimizle hizmet yelpazemizi genişletmeye devam edeceğiz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.