Burgan Bank, Türkiye’deki bankasından hisse satıyor

Türkiye bankacılık sektöründe 1989'dan beri yer alan Burgan Bank, Burgan Bank Turkey’deki yüzde 52 hissesini Kuwait Projects’e ait Al Rawabi United Holding’e satmayı kabul etti. BDDK'dan izinlerin alındığı ifade edilirken, işlemin birkaç hafta içinde sonuçlanması bekleniyor.

Ekonomi 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Açıklamada hisse devir sürecinin tamamlanmasını takiben, Burgan Bank AŞ'nin nihai hissedarında değişiklik olmayacağı, bankanın ana hissedarı olan Burgan Bank K.P.S.C.'nin banka üzerindeki fiili kontrol gücünü elinde tutmaya devam edeceği belirtildi.

Burgan Bank, Burgan Bank Turkey’de yüzde 52 hissesini Kuwait Projects’e ait Al Rawabi United Holding’e satmayı kabul etti. Burgan Bank’tan yapılan açıklamada hisse devri için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) gerekli izinlerin alındığı ifade edildi. Burgan Bank birimin operasyonel kontrolünü sürdürmeye ve bankayı finansal tablolarında konsolide etmeye devam edecek. İşlemin önümüzdeki birkaç hafta içinde sonuçlanması bekleniyor.

Dünya Bankası’ndan Türk şirketlerine 155 milyon dolarlık yeşil krediDünya Bankası’ndan Türk şirketlerine 155 milyon dolarlık yeşil kredi

Banka üzerinde olumlu etki yaratacak

Satışın Burgan Bank sermaye yeterliliği oranları üzerinde olumlu bir etki yaratması ve Türk Lirası dalgalanmasının bilançosu üzerindeki etkisini azaltması bekleniyor. Açıklamada işlemin mali ayrıntıları belirtilmedi.

Gerekli izinler alındı

Burgan Bank Türkiye’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre yüzde 99,41 hisse oranıyla ana sermayedar olan Burgan Bank K.P.S.C.’nin, bankanın sermayesinin yüzde 52’sine tekabül eden payının Al Rawabi United Holding K.S.C.C.’ye devredilmesine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan gerekli izinlerin alındığı belirtildi. Açıklamaya göre Burgan Bank K.P.S.C’nin fiilen ana hissedarı olan Kuwait Projects Company K.S.C.P., Al Rawabi United Holding Company K.S.C.C., hisselerinin de yüzde 99,99’una sahip.
Açıklamada hisse devir sürecinin tamamlanmasını takiben, Burgan Bank AŞ’nin nihai hissedarında değişiklik olmayacağı, bankanın ana hissedarı olan Burgan Bank K.P.S.C.’nin banka üzerindeki fiili kontrol gücünü elinde tutmaya devam edeceği belirtildi.
Açıklamada bu sürecin bankacılık faaliyetleri ve müşteriler üzerinde de bir etkisi olmayacağı ifade edildi.

1989’dan beri pazarda

1989 yılında Tekfen Yatırım Finansman Bankası AŞ adıyla kurulan Banka, kurumsal bankacılık ve yatırım bankacılığı alanlarında faaliyet gösterdi. 2001 yılında büyüme planları ve ticari bankacılık alanındaki birikimlerini aktarma kararıyla Bank Ekspresi bünyesine kattı. 2007 yılında Tekfen Grubu, Eurobank EFG ile ortaklığa gitmiş, Eurobank Tekfen AŞ adıyla faaliyetlerine devam etti. Burgan Bank, 21 Aralık 2012 tarihinde, Eurobank ve Tekfen Holding’e ait olan hisseleri satın alarak  yüzde 99,26 payla ana hissedar olmuş, 28 Ocak 2013 tarihinden itibaren Banka’nın unvanı Burgan Bank AŞ olarak değiştirdi. Burgan Bank’ın, Türkiye’de 14 ilde önemli sanayi ve ticaret bölgelerine yayılmış 29 şubesi yer alıyor.

Banka şube ve çalışan sayılarında değişimBanka şube ve çalışan sayılarında değişim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.