Buzdolabı ve derin dondurucu üreticisine rekabet ihlalinden para cezası yolda

Rekabet Kurulu, rekabet ihlali iddiaları nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen derin dondurucu ve buzdolabı üreticisi Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında para cezası istedi.

Ekonomi 5 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rekabet Kurulu Rekabet Kurulu, derin dondurucu ve buzdolabı üreticisi Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında rekabet ihlali iddiaları nedeniyle soruşturma yürütüyor.

Son aylarda rekabet ihlali nedeniyle yürüttüğü soruşturmalar ve uyguladığı para cezaları nedeniyle     dikkatleri üzerine çeken Rekabet Kurulu şimdi de beyaz eşya sektörünü mercek altına aldı.

Rekabet Kurulu, rekabet ihlali iddiaları nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen derin dondurucu ile market ve bakkal tipi buzdolabı üreten Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret AŞ’ye idari para cezası uygulanmasını istedi. Kurul tarafından sözlü savunması alınan şirket, ürünlerinin mağazalardaki satış fiyatını belirlediği gerekçesi ile soruşturuluyor.

Rekabet’ten kozmetikçilere ‘birlikte fiyat tespit etme’ cezasıRekabet’ten kozmetikçilere ‘birlikte fiyat tespit etme’ cezası

Rekabet Kurulu, 30 Haziran 2022’de buzdolabı ve derin dondurucu üreticisi firmanın, mağazaların satış fiyatını tespit edip, internet satışlarına kısıtlama getirerek, rekabet ihlalinde bulunduğu iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturma heyetinin incelemeleri ve firmanın iddialara ilişkin yazılı savunma süreçlerinin tamamlanmasının ardından dün, Rekabet Kurumu binasında sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle başkanlığındaki toplantıya şirket temsilcileri, soruşturma heyeti ve Rekabet Kurulu üyeleri katıldı.

Rekabet ‘Gazoz olma, efsane ol' ile tanınan Uludağ'ı salladı, yumurtacılara ceza yoldaRekabet ‘Gazoz olma, efsane ol’ ile tanınan Uludağ’ı salladı, yumurtacılara ceza yolda

İnternet satışına kısıtlama iddiası temelsiz

Küle’nin söz hakkı verdiği soruşturma heyeti, elde edilen deliller ve savunmalar çerçevesinde görüşünü açıkladı. Şirketin, mağazaların satış fiyatını tespit etmek şeklinde rekabet ihlalinin tespit edildiği belirtilirken; internet satışlarına kısıtlama getirdiği yönündeki iddiaya ilişkin bulguya rastlanamadığı aktarıldı. Şirkete, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un, ‘Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar’ başlıklı 4’ücü maddesini ihlalden idari para cezası uygulanması gerektiği kaydedildi. Ardından şirket temsilcileri söz alarak savunmalarını yaptı. Rekabet Kurulu’nun, yaklaşık 15 gün içerisinde nihai kararını açıklaması bekleniyor.

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.